Μητροπολίτης Τριφυλίας Χρυσόστομος: "Ουδείς και ουδέν"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2018

«Δεν υποχρεούται ουδείς ουδέν να προσφέρει»

Εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία η τέλεση των μυστηρίων, όπως του γάμου και της βάφτισης, θα πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ εξέδωσε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας, κ. Χρυσόστομος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Για πολλοστή φορά εξαγγέλλομεν προς πάσαν κατεύθυνση ότι στην Ιερά Μητρόπολη μας, για οποιαδήποτε ιεροπραξία (Βαπτίσματος, Γάμου, Ευχελαίου, Αγιασμού, Κηδείας, Μνημοσύνου, Τρισαγίου ή και οποιαδήποτε άλλης) δεν υποχρεούται ουδείς ουδέν να προσφέρει».

Η εγκύκλιος διαμοιράστηκε , κατά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στην Κυπαρισσία με την προτροπή να αναγνωσθεί από όλους τους Ιερείς της Μητρόπολης στις ενορίες που υπηρετούν.

Αποσπασματικά στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«Η εντολή του Κυρίου μας προς τους Αποστόλους είναι το «δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε». Τους απέστειλε να θεραπεύουν τους ανθρώπους αλείφοντας του ελαίω και θεσπίζοντας έτσι το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Αυτή όμως εντολή του κυρίου μας ισχύει για όλα τα μυστήρια. Είναι δωρεές του Αγίου Πνεύματος και συνεπώς αδιανόητο να απαιτούμε χρήματα. […] Σύμφωνα με αυτή την εντολή του Κυρίου μας, από την αρχή της Αρχιερατικής διακονίας μας καταστήσαμε σαφές ότι κάθε απαίτηση χρημάτων που θα μετέβαλε τον οίκο της προσευχής σε οίκο εμπορίου και σπήλαιο ληστών επισύρει την οργή του Κυρίου Καταργήθηκαν οι δίσκοι οι τιμές των παντζαριών και η τιμάριθμοι επί των Αγίων ιεροπραξιών».

«Καθιστούμε σαφές για άλλη μία φορά ότι κάθε απαίτηση χρημάτων για οποιαδήποτε ιεροπραξία και αν πρόκειται , είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος η οποία σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου μας είναι ασυγχώρητη και σε αυτό τον αιώνα και στον μέλλοντα».

«Για πολλοστή φορά εξαγγέλλομεν προς πάσαν κατεύθυνση ότι στην Ιερά Μητρόπολη μας, για οποιαδήποτε ιεροπραξία (Βαπτίσματος, Γάμου, Ευχελαίου, Αγιασμού, Κηδείας, Μνημοσύνου, Τρισαγίου ή και οποιαδήποτε άλλης) δεν υποχρεούται ουδείς ουδέν να προσφέρει».

«Χρέος κάθε πιστού Χριστιανού της Ιεράς μητροπόλεώς μας είναι αν οποιοσδήποτε του ζητήσει χρήματα για οποιοδήποτε ιεροπραξία να το καταγγείλει εγγράφως και ενυπογράφως εις εμένα προσωπικώς, στον Επίσκοπο της θεοσώτου αύτης επαρχίας».

ΠΗΓΗ:gargalianoionline.gr