Διαμαρτυρίες για να μην κλείσει ο ιερός ναός

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/04/2011

Με κλάματα και ψάλλοντας το «Τη υπερμάχω» διαμαρτυρήθηκαν χθες οι 75 περίπου χριστιανοί που πήγαν για τους Χαιρετισμούς στον Άγιο Θεράποντα, στο Σανατόριο, και δεν εμφανίστηκε παπάς για να τους τελέσει.

Όπως συνήθως, πήγαν στον ναό γύρω στις 4, 30 και περίμεναν αλλά μάταια. Κανείς δεν εμφανίστηκε. Όσο περνούσε η ώρα της αναμονής, άρχισαν οι διαμαρτυρίες, μέχρι που γενικεύτηκαν. Να σημειωθεί, όπως μας κατήγγειλαν κάποιοι απ’ αυτούς, ότι ο ναός κανονικά εξυπηρετείται εναλλάξ από τους δυο ιερείς του ιερού ναού του Πρ. Ηλία. Τελευταία, όλοι είχαν παρατηρήσει ότι δεν θέλουν να πηγαίνουν οι συγκεκριμένοι ιερείς να λειτουργούν στον ναό αυτό, με στόχο, ίσως, να κλείσουν τον Άγιο Θεράποντα και να τους υποχρεώσουν να εκκλησιάζονται στον ιερό ναό του Πρ. Ηλία. Προφανώς, αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε η αναστάτωση αυτή, χθες το απόγευμα.

Με την μεταφορά του Νοσοκομείου στις νέες εγκαταστάσεις του, ήθελαν να κλείσουν το ναό αυτόν, πιστεύοντας ότι το εκκλησίασμα στην πλειοψηφία του ήταν εργαζόμενοι ή ασθενείς του Νοσοκομείου. Αυτό, όμως δεν είναι σωστό, αφού πολλοί είναι οι καβαλιώτες που αρέσκονται στο περιβάλλον του συγκεκριμένου ναού, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, προσέρχονται όχι μόνο από την ενορία του Πρ. Ηλία, αλλά και από ολόκληρη την πόλη της Καβάλας. Η πρόθεση των συγκεκριμένων ιερέων, να κλείσουν το ναό του Αγίου Θεράποντα, είχε αποκαλυφθεί στο εκκλησίασμα και πριν από μήνες, όταν τους ενημέρωναν να μην πηγαίνουν στο ναό αυτό, αφού σε λίγο θα κλείσει. Οι διαμαρτυρίες, τότε των χριστιανών, τους υποχρέωσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία του ναού μέχρι τώρα. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες στην τέλεση των Χαιρετισμών, δείχνει, ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το σχέδιό τους αυτό και επιμένουν να διώξουν τον κόσμο από τον Άγιο Θεράποντα.

Προφανώς, θα πρέπει ο Μητροπολίτης κ. Προκόπιος, να αναλάβει πρωτοβουλία και να συστήσει να σεβαστούν οι ιερείς που είναι στην δικαιοδοσία του, την επιθυμία των ανθρώπων αυτών και να δώσει εντολή να λειτουργούν κανονικά το ναό, προς αποφυγή του σκανδαλισμού του εκκλησιάσματος, το οποίο ήδη είναι πολύ δυσαρεστημένο. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ σοβαρό, αφού το ίδιο το εκκλησίασμα, όπως μας πληροφόρησαν, έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για να παραμείνει σε λειτουργία ο ναός και έχει συλλέξει μέχρι τώρα περισσότερες από 1000 υπογραφές καβαλιωτών. (πηγή Κ-ΤΥΠΟΣ)