Αργολικό Ναυπλίου: Η εορτή της Κοιμήσεως

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2018

Πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά του κάμπου της Αργολίδας τίμησαν την Υπεραγία Θεοτόκο στο δημοτικό διαμέρισμα του Αργολικού στο Δήμο Ναυπλιέων την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018. 

 

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών, για να ζήσουν κατανυκτικές στιγμές σε αυτό που έχει πλέον καθιερωθεί να λέγεται ως Πάσχα του καλοκαιριού και να τιμήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο.

 

 Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε στον ιερό ναό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π .Γεώργιος Φρίμης πλαισιωμένος κι από άλλους ιερείς των γύρω περιοχών. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιερής εικόνας στα στενά γραφικά δρομάκια του χωριού, με την συμμετοχή των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου. 

Στον πανηγυρικό εσπερινό παρέστησαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός ,ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος , οι αντιδήμαρχοι Ναυπλίου Σ.Γαβρήλος Γ. Καχριμάνης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σ. Αυγουστόπουλος. 

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Ιερέας του ναού π. Ιωάννης Μητροσύλης ευχαρίστησε όλους που παραβρέθηκαν και τίμησαν την Παναγία. Η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το Δεκαπενταύγουστο θεωρείτο το Πάσχα του Καλοκαιριού .Πλήθος κόσμου καθημερινά πηγαίνει στις εκκλησίες τα μοναστήρια να ανάψει ένα κεράκι , να προσευχηθεί στην Παναγία, ο καθένας για το δικό του πρόβλημα. 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου. Στην Ελλάδα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε πολλά μέρη της χώρας, ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού». 

Κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία ανελήφθη στους ουρανούς. Κατά την παράδοση, είθισται περίοδος νηστείας για τη συγκεκριμένη εορτή, που καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, εκείνη πριν την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και εκείνη πριν της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. 

Το 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύετε το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται το ψάρι. Κατά τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός κι αν η γιορτή πέσει σε ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι