Η φωτιά δεν άγγιξε τα μοναστήρια

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2018
Το πρωί της Κυριακής 12 Αυγούστου 2018, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα διήμερο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, λειτούργησε στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού, με συλλειτουργούς του τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, Ιεροκήρυκα, τον Εφημέριο της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιο Μπασδέκη και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Πορφύριο Γερμανό.
Η διπλή αυτή παρουσία του Σεβασμιωτάτου στην Ενορία της γενετείρας του, στην οποία ανδρώθηκε πνευματικά, είχε σαν σκοπό την προεόρτια συμμετοχή του στην πανήγυρη των Ενοριτών για την προστάτιδά τους Υπεραγία Θεοτόκο, αφού εφέτος έχει προγραμματίσει να βρεθεί στην Βόρειο Εύβοια για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και αρκετοί πιστοί Ενορίτες, και χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή, ενώ λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο στο ευσεβές εκκλησίασμα και ευχαρίστησε και συνεχάρη τον εφημέριο π. Σταμάτιο και όλους τους ενορίτες, για την αγάπη τους προς τον Ι. Ναό και τα έργα της Εκκλησίας.
Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος με τον Διάκονό του π. Πορφύριο αναχώρησαν για τις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως, όπου φιλοξενούνται 115 αγόρια της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, με Αρχηγό τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη, με τα οποία συνέφαγε το μεσημέρι και τους μίλησε μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Νωρίς το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κοντοδεσπότι και στο Σταυρό Μεσσαπίων και βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τις Τοπικές Αρχές και κυρίως με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ψαχνών Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Δανέλη, τους Εφημερίους των Ενοριών αλλά και με τις δύο Ιερές Μονές, Παναγίας Γοργοεπηκόοου και Παναγίας Μακρυμάλλη, που ιδιαιτέρως η πρώτη κινδύνευσε να παραδοθεί στις φλόγες, οι οποίες κύκλωσαν κυριολεκτικά το Μοναστήρι (μάλιστα ένα δέντρο κάηκε και εντός της αυλής της Ιεράς Μονής), αλλά τα κτίρια και ο Ιερός Ναός δεν έπαθαν απολύτως τίποτε, πρωτίστως χάρη στην πρόνοια και την αγάπη του Θεού, αλλά και την φροντίδα των πυροσβεστών και των εθελοντών, οι οποίοι θυσιαστικά διεφύλαξαν αλώβητο το Μοναστήρι.
Ξεκίνησαν μάλιστα, με τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, να μεταβούν στα Ψαχνά, αλλά καθ’ οδόν ενημερώθηκαν ότι ο δρόμος από το Προκόπι και μετά, έκλεισε για όλα τα οχήματα και έτσι κατευθύνθηκαν προς την Ενορία των Ελληνικών της Βορείου Ευβοίας, όπου και τέλεσαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα προς τιμήν της Θεοτόκου, κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα.
 
Αμέσως μετά την Παράκληση, επέστρεψαν με τον π. Νικόδημο και τον Διάκονο και πάλι στην Κατασκήνωση, όπου και βρέθηκαν με τα μικρά παιδιά και τα στελέχη της κατασκηνωτικής αυτής περιόδου.
 
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 33 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505