Η εορτή της Οσιομάρτυρος Παρασκευής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/07/2018

26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
«Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ!».

Θεῷ παρεσκεύασας ἁγνὸν ὡς δόμον,
Σαυτὴν ἄγουσα, Σεμνή, εἰς κατοικίαν.
Παρασκευὴν ἔκτανεν εἰκάδι χαλκὸς ἐν ἕκτῃ.

Αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, σαν το πλήθος των άστρων που στολίζουν τον απέραντο ουρανό, και ακόμα περισσότεροι, είναι εκείνοι που αγάπησαν σ’ αυτή τη γη με όλη τους την καρδιά τον μοναδικό Βασιλιά ουρανού και γης, τον Δημιουργό όλου του κόσμου, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Ανάμεσα τους, άνδρες και γυναίκες, μεγάλοι και μικροί, πλούσιοι και φτωχοί, ασήμαντοι άνθρωποι αλλά και βασιλιάδες.

Αν και γνώριζαν όλοι ότι η αγάπη και η αφοσίωσή τους στον γλυκύ Ιησού υπήρχε περίπτωση να τους έφερνε αντιμέτωπους με τον μίσος των φανατικών ειδωλολατρών και κατά συνέπεια με φριχτά μαρτύρια που έφταναν ως τον θάνατο, ωστόσο, με τίποτε σ’ αυτή τη γη δεν ήθελαν να ανταλλάξουν το πιο πολύτιμο που έκαιγε μέσα στην καρδιά τους.

Τι ήταν αυτό; Ήταν η απέραντη σαν τη θάλασσα και πιο πύρινη από τη λάβα, που βγαίνει από τα στήθη της γης, μέσα από τα ηφαίστεια, η γλυκιά αγάπη και θείος έρωτας στο Βασιλιά Χριστό, που έκαιγε μέρα - νύχτα, αδιάκοπα μέσα στην καρδιά τους.

Η απέραντη αυτή γλυκιά αγάπη που είχαν στην καρδιά τους, μαζί με το παράδειγμά τους, γινόταν φως, φως λαμπρό που φώτιζε και καθοδηγούσε αναρίθμητες ψυχές, που αναζητούσαν με αγωνία τον αληθινό δρόμο για την πραγματική ευτυχία σ’ αυτή τη γη αλλά και την απόκτηση της αιώνιας ζωής.

Έτσι, οι γλυκές αυτές ουράνιες υπάρξεις, μέσα στις οποίες κατοικούσε ο ίδιος ο Θεός, γινόντουσαν ολόδροσες πηγές στις οποίες κατέφευγαν πλήθη ανθρώπων για να ξεκουραστούν και να δροσιστούν από τα γάργαρα νερά της θείας ευλογίας που σκορπούσαν τα αγιασμένα λόγια τους.

Ένας τέτοιος άγγελος, σταλμένος από τον ουρανό να γίνεται άλλοτε φωτεινό αστέρι για να φωτίζει τα σκοτάδια και άλλοτε να γίνεται ολόδροση πηγή για να δροσίζει από τον καύσωνα της αμαρτίας τους ταλαίπωρους ανθρώπους από τις πανουργίες του σατανά είναι και η πανέμορφη νύμφη του Χριστού, η μεγαλομάρτυς Αγία Παρασκευή.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του Αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την Χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε Ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη Αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα.

Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο και σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα. Αργότερα, όταν κηρύχθηκε νέος διωγμός επί αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου (161-180 μ.Χ.), την συνέλαβαν πάλι και την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια.

Στα Τέμπη ένας σκληρός ειδωλολάτρης άρχοντας ο Ασκληπιός, την έκλεισε σε ένα μέρος όπου ήταν ένα δηλητηριώδες φίδι. Εκείνη όμως έκανε το σημείο του Σταυρού και το φίδι κόπηκε στα δύο. Την υπέβαλε στην συνέχεια σε πολλά και φρικτά άλλα βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με τον δια αποκεφαλισμού θάνατον.

Αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, η Αγία Παρασκευή, έδωσε Μαρτυρία Πίστεως με το Μαρτύριο της για να γίνει ο λόγος του Χριστού Οικουμενικός και να καταδείξει σε όλους το μήνυμα της Αναστάσεως και της Αιωνίου Ζωής. Μήνυμα Αγάπης προς όλους τους Χριστιανούς και μη, φίλους και εχθρούς όπως ήταν και ο Αυτοκράτορας που διέταξε τον βασανισμό της Αγίας. Το παράδειγμα της τιμωμένης Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής, είναι παράδειγμα μιμήσεως για όλους μας. Είναι μία ακόμη τρανή μαρτυρία και απόδειξη ότι «ούτε θάνατος ούτε ζωή δυνήσεται ημάς χώρισε από της αγάπης του Θεού της εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών…».

Η Προσευχή μας, προς αυτήν είναι ελπίδα για όλους μας και δείκτης πορείας ώστε στις δύσκολες εποχές που ζούμε να πλησιάσουμε αληθινά τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό!
Αγία ένδοξε οσιομάρτυς Παρασκευή, χάριζε και σʼ εμάς δύναμη και υπομονή, για να δίνουμε πάντοτε και παντού μαρτυρία Ιησού Χριστοῦ! Χρόνια Πολλά και ευλογημένα σε όσους φέρουν το άγιο όνομά Της!!

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’.
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ