“Η ταπείνωση και η πίστη στο Χριστό ο δρόμος προς την αγιότητα”

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/06/2018

 “Η ταπείνωση και η πίστη στο Χριστό ο δρόμος προς την αγιότητα”

 

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι το αποτέλεσμα της εορτής της Πεντηκοστής, της καθόδου του Αγίου Πνεύματος και μας αποδεικνύει ότι η Εκκλησία μπορεί να γεμίσει από Αγίους, επεσήμανε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παντζαρίδης, κατά την ομιλία του σήμερα στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου.

Κάποιοι από τους Αγίους είναι γνωστοί όπως ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Ελένη. Τους γνωρίζουμε γιατί είχαν θέσεις στη διοικούσα τότε Εκκλησία είτε γιατί ήταν διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας. Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που έζησαν και αγίασαν, χωρίς να γίνει γνωστή η ζωή τους. Είναι οι άνθρωποι που έθεσαν προτεραιότητα στη ζωή τους το Ευαγγέλιο και έφθασαν στο σημείο της ευαρέσκειας του Θεού. Όλους αυτούς τους ανθρώπους τιμά η Εκκλησία μας αυτήν την Κυριακή.

Ο Άγιος, τόνισε ο π. Ευγένιος Παντζαρίδης, δεν ξεχωρίζει από τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Εκείνο το χαρακτηριστικό που τον διακρίνει είναι η ταπείνωση και η αγάπη προς όλους, ακόμη και προς τους εχθρούς του και αυτό είναι επιλογή του. Οι Άγιοι Πάντες είναι άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν με το νόμο του Ευαγγελίου και όχι απλώς να είναι καλοί άνθρωποι, όπως λέει το κίνημα του Ουμανισμού, γιατί αυτό και μόνο δεν αρκεί. Προϋπόθεση για να ακολουθήσουμε τον δρόμο των Αγίων είναι η πίστη στον Χριστό. Όποιος δεν αρνηθεί τον πατέρα του, την μητέρα ή τα παιδιά του δεν είναι άξιος για μένα είπε ο Χριστός. Στο σημείο αυτό ο π. Ευγένιος Παντζαρίδης διευκρίνισε ότι με αυτή τη φράση ο Κύριος εννοεί να μην προτάξουμε την αγάπη των οικείων μας πάνω από την αγάπη του θεού. Κάτι που είναι απίστευτα δύσκολο για τη δική μας υλική νοοτροπία. Είναι πράγματι σχεδόν ακατόρθωτο, πρόσθεσε ο π. Ευγένιος Παντζαρίδης, να αγαπήσει κανείς περισσότερο από τον εαυτό του, τη γυναίκα του, τους γονείς και τα παιδιά του τον Χριστό γιατί με αυτούς ζει ενώ το Θεό δεν το βλέπει. Λίγοι είναι αυτοί που στις μέρες μας εφαρμόζουν αυτό που είπε ο Χριστός για αυτό και η σημερινή ευαγγελική περικοπή τελειώνει με τη φράση ότι πολλοί πρώτοι θα είναι τελευταίοι και πολλοί που είναι τελευταίοι θα γίνουν πρώτοι.

 Μόνο όποιος ακολουθεί τα λόγια του Χριστού, εξομολογείται , κοινωνάει και ζει κατά Θεό παράλληλα και ταυτόχρονα με ό,τι άλλο κάνει στη ζωή του , κατέληξε ο π. Ευγένιος, θα κατορθώσει να γίνει ένας Παΐσιος, ένας άγιος.

 

                                                                                                Εκ του Ιερού Ναού