Nέοι ψάλτες στον Ι. Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/05/2018

 


 

Δύο νέοι καλλίφωνοι ψάλτες με άριστη μουσική μόρφωση και αγάπη στη βυζαντινή μουσική παράδοση λαμπρύνουν από την Κυριακή του Τυφλού τα αναλόγια του Ιερού Ναού Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου.

Πρόκειται για τον Πρωτοψάλτη Γεώργιο Κοσσένα και τον Λαμπαδάριο Αντώνιο Σαμαρτζή, που με τον καλύτερο τρόπο έψαλαν τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας.

Με καταγωγή από τη Χίο και δάσκαλο τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο Δημοσθένη Παϊκόπουλο, ο Γεώργιος Κοσσένας κλείνει, όπως λέει ο ίδιος, προς το πολίτικο πατριαρχικό ύφος δίνοντας βέβαια και τις δικές του πινελιές .

Ο Αντώνιος Σαμαρτζής με σπουδές στη θεολογία και γονείς μουσικούς και τραγουδιστές της όπερας, είναι από τους λίγους υψίφωνους στην Αθήνα και πολύ καλός εκτελεστής στα τροπάρια. Είχε πρώτο του δάσκαλο τον π. Χρυσόστομο Κόκαλο ο οποίος του έδειξε τη σημειογραφία της βυζαντινής μουσικής και τελευταίο τον καθηγητή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής Βασίλη Χασανδρινό.

Από την πλευρά του, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Καβαρνός κατά την ομιλία του, εξήρε την ψαλτική τέχνη των δυο ιεροψαλτών τονίζοντας ότι με τη φωνή τους ζεσταίνουν τις καρδιές των ανθρώπων και τις οδηγούν στον Παράδεισο. Όπως επεσήμανε με τη βυζαντινή μουσική δοξολογούμε μελωδικά το μεγαλείο του Θεού και προσευχόμαστε. Ο ψάλτης , κατέληξε, δεν ψέλνει για τον εαυτό του αλλά για τη χάρη του Χριστού.

 Οι πιστοί υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και αγάπη τους δύο νέους ψάλτες τους οποίους και συνεχάρησαν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.