Πρωτοπόρος η Εκκλησία και στη δωρεά οργάνων

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/03/2011

Σύμμαχοι στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων στη δωρεά οργάνων είναι Εκκλησία και Πολιτεία.Εν δυνάμει δότες οργάνων θα είναι από εδώ και στο εξής όλοι οιΈλληνες,σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μόνο όσοι  θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), δεν θα είναι εν δυνάμει δότες. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΜ άρχισε να δραστηριοποιείται στα τέλη του 1999 όταν η Εκκλησία είχε αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες υπέρ της δωρεάς οργάνων. 

Η Εκκλησία εγκαίρως (12.10.1999)  «απεφάνθη ότι η δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση είναι θεάρεστη πράξη αγάπης και θυσίας, αρκεί η προσφορά αυτή να είναι αποτέλεσμα ενσυνείδητης και ελεύθερης απόφασης του δότη και να κείται μακράν πάσης εμπορικοποίησης. Γι΄αυτό και συνέστησε στους πιστούς Της, να γίνουν δωρητές είτε εν ζωή (εφ΄όσον πρόκειται για διπλά όργανα που η αφαίρεση ενός δεν ζημιώνει την υγεία του δότη ) είτε μετά θάνατον, διαπιστωμένον με τις τελευταίες εγγυήσεις της Ιατρικής επιστήμης».

Μάλιστα τον Ιούλιο του 2005 ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά και όλοι οι τότε συνοδικοί ιεράρχες, είχαν δηλώσει  ότι ενεγράφησαν ως δωρητές οργάνων σώματος.

Συγχρόνως η Ιερά Σύνοδος είχε αναλάβει πανελλαδική πρωτοβουλία, εξασφάλισης αυτοπροαίρετων δοτών.Έτσι σε κάθε ενορία συμπληρωνόταν το ειδικό έντυπο του υπουργείου Υγείας με το οποίο  είχαν εφοδιαστεί όλες οι ενορίες. 

Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανών πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.