Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από τα εκθέματα της έκθεσης που εγκαινίασε την Δευτέρα 28 Μαρτίου. Ο κ. Ιερώνυμος θαύμασε τους περίτεχνα διακοσμημένους μοναδικούς χειροποίητους εκκλησιαστικούς Σταυρούς, διαφόρων μεγεθών και παλαιότητας.
Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο αρχιεπίσκοπος παρευρέθη σε πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού- Καρίπειον Μέλαθρον στο κτίριο του Συλλόγου «Παρνασσός» όπου νωρίτερα εγκαινίασε έκθεση με την μοναδική συλλογή του συλλέκτη Χρήστου Γιαννουλάκη (τ. Περιφερειακού Διευθυντή Βορείου Ελλάδος στην Τράπεζα EUROBANK-ERGASIAS A.E ) με θέμα : «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ» 240 μοναδικοί, χειροποίητοι , αυθεντικοί, σπάνιοι σταυροί από την Αιθιοπία, μια συλλογή μοναδική σε όλο τον κόσμο (και υποψήφια για ρεκόρ Guinness). Και οι δύο εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο Χρήστος Γιαννουλάκης είναι ο γνωστός Θεσσαλονικιόςσυλλέκτης με τις πολλές αξιόλογες συλλογές του, δύο από τις οποίες απέσπασαν το βραβείο Γκίνες το 2001. (Guinness World Records 2001)
Η συλλογή αυτή των Αιθιοπικών Σταυρώνθεωρείται εξαιρετικά σπάνια για τον λόγο ότι δεν υπάρχει καμία παρόμοια συλλογή και μάλιστα αυτού του μεγέθους, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ούτε ιδιωτική συλλογή ούτε Μουσειακή.
Ορισμένα Μουσεία Πανεπιστημίων στην Αμερική, έχουν στην συλλογή τους κάποιους σταυρούς αλλά σε πάρα πολύ περιορισμένο αριθμό, και που προέρχονται από δωρεές.
Φυσικά εξαιρείται το Μουσείο της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
Η συγκεκριμένη συλλογή του Χρ. Γιαννουλάκη αποτελείται από 240 Αιθιοπικούς σταυρούς διαφόρων κατηγοριών, και είναι όλοι πρωτότυποι, μοναδικοί και σπάνιοι, διαφόρων μεγεθών και παλαιότητας.
Όλοι οι σταυροί Αιθιοπίας που υπάρχουν είναι μοναδικοί και πρωτότυποι.
Δεν υπάρχουν δύο όμοιοι σταυροί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η προστιθέμενη αξία στους συγκεκριμένους σταυρούς προέρχεται από το γεγονός ότι η εξαγωγή αυτών των σταυρών από την Αιθιοπία στο Εξωτερικό είναι πάρα πολύ περιορισμένη.
Πολύ περιορισμένη επίσης είναι και η δημιουργία των Αιθιοπικών σταυρών, αφού τους σταυρούς αυτούς τους κατασκευάζουν ειδικοί τεχνίτες (μια συγκεκριμένη κάστα της Αιθιοπίας) οι οποίοι κατέχουν συγκεκριμένα σχέδια σταυρών, (η κάθε μία κάστα έχει τα δικά της σχέδια), και τα οποία περιέρχονται σε αυτούς από γενιά σε γενιά.
Φυσικά η χειροποίητη κατασκευή τους, αφού δεν χρησιμοποιούν μηχανολογικό εξοπλισμό εκτός από σφυρί, αμόνι και φωτιά, και η πολύ δύσκολη χειρονακτική εργασία, δεν επιτρέπει την μαζική παραγωγή σταυρών, παρά ελάχιστων κομματιών.
Άλλωστε και η εξαγωγή των σταυρών, επειδή είναι ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση της Αιθιοπίας, περιορίζεται σε ελάχιστα κομμάτια ετησίως.
Εκτός από την Αιθιοπία, ελάχιστοι σταυροί μπορούν να βρεθούν, σε γκαλερίστες της Ν.Υόρκης του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Αμστερνταμ και αυτό επειδή αυτές τις γκαλερί τις διευθύνουν Οικογένειες της Αιθιοπίας.
Οι Σταυροί της Αιθιοπίας κατασκευάζονται από ξύλο ή από κράμα μετάλλου, που συνίσταται από ασήμι, χαλκό, νικέλιο και ορείχαλκο.
Τρεις (3) είναι οι κατηγορίες σταυρών :
Οι σταυροί μενταγιόν
Οι σταυροί αυτοί είναι μικροί σε μέγεθος και φοριούνται με αλυσίδα η σχοινί, στο λαιμό των πιστών
Οι σταυροί ιάσεως και ευλογίας
Οι σταυροί αυτοί κρατιούνται στο χέρι από τους ιερείς προκειμένου να ευλογήσουν τους πιστούς και να ιάνουν τους αρρώστους.
Οι σταυροί τελετουργικοί, λιτανευτικοί
Οι σταυροί αυτοί κρατούνται στο ιερό των ναών και μεταφέρονται εκτός ιερού, για τελετουργικούς σκοπούς, λιτανευτικούς, πομπής, θρησκευτικές εκδηλώσεις και παρελάσεις.
Μεταφέρονται επάνω σε ειδικά κοντάρια μήκους 1,5 μέτρου περίπου, ώστε να είναι ορατοί οι σταυροί από τους πιστούς από μεγάλη απόσταση αλλά και για λόγους σεβασμού, να βρίσκονται ένα επίπεδο πιο ψηλά από τα κεφάλια των ανθρώπων.