Ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας Γεωργαλής στην γενέτειρά του

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/05/2018

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΣΠΑΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Κάμπο και την Βουπρασία

Μυρσίνη: στην γενέτειρά του μετά από χρόνια  ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας από την Ι. Μ. Βεροίας

 

Η Μυρσίνη (ν. Ηλείας) εόρτασε με κάθε λαμπρότητα τον Άγιο Νικόλαο (μετακομιδή λειψάνων) και στον ομώνυμο ιερό ναό μετά από πολλά χρόνια λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας Γεωργαλής, που κατάγεται από την Μυρσίνη.

Ο π. Ιερεμίας που διακονεί από την θέση του αρχιερατικού επιτρόπου Βεργίνας την Ι.Μ.Βεροίας χοροστάτησε στον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία. Συγκινημένοι παρακολουθούσαν η μητέρα του και τα αδέλφια του. Την παραμονή της εορτής έγινε η Λιτάνευση της Αγίας εικόνας στους δρόμους της Μυρσίνης παρουσία πολλών πιστών. Παρόντες μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, οι αντιδήμαρχοι Χρ. Παλαιολόγος, Ανδρέας Μίγκος και Λάμπης Δημόπουλος, η πρόεδρος του ΝΠ κ. Άννα Κοντόγιωργα, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος της ΤΚ κ. Κωνσταντίνα Βεσκούκη κ.α. Μετά την Λιτανεία και την απόλυση ακολούθησε στην πλατεία του χωρίου μεγάλο πανηγύρι που είχε διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρσίνης «Δάφνις». Τέσσερα χορευτικά τμήματα προσέφεραν πλούσιο θέαμα με παραδοσιακούς χορούς και το κέφι έφθασε στο ζενίθ.

 

Σε όλο τον Κάμπο

 

Ο Άγιος Νικόλαος τιμήθηκε σε όλο τον Κάμπο και την Βουπρασία: στο Λιμάνι Κυλλήνης στο γραφικό εκκλησάκι, στο Τραγανό, στη Βάρδα, με την συμμετοχή δεκάδων πιστών στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου. Φυσικά επίκεντρο της θρησκευτικής εορτής για την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο η ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαίας, όπου εκατοντάδες πιστοί έφθασαν εκεί με τα πόδια.

 

Στον Άγ. Νικόλαο Σπάτων

 

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού και συνιερουργούντων του μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυτοστόμου, του Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου και του Επισκόπου Ωλένης κ Αθανασίου. Ηταν πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια που συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Ηλείας και Πατρών στα Σπάτα.

 

ΦΟΤΟ

Από αριστερά στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Μυρσίνης: ο π. Ανδρέας, ο π. Σπυρίδων, ο π. Κωνσταντίνος, ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας Γεωργαλής, ο π. Παναγιώτης, ο π. Γεώργιος και π. Παναγιώτης