Ο Αρχιεπίσκοπος στην Μητρόπολη Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/10/2012

Στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης πραγματοποίει επίσημη επίσκεψη από το απόγευμα της Παρασκευής, 26ηΟκτωβρίου ε.έ., ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να μετάσχει της κορυφώσεως των εορτίων εκδηλώσεων επί τῇ επετείῳ της συμπληρώσεως 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως του Λαγκαδά εκ του Οθωμανικού ζυγού και 60 ετών από τον εγκαινισμό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ, υπεδέχθη στα όρια της Μητροπόλεώς μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης και αμέσως μετέβησαν εις την περιοχή του Μελισσοχώριου όπου πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση του νέου οίκου ευγηρίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Ίδρυματος Χαραλάμπους Παπέ».

Στη θεμελίωση του νέου ιδρύματος παρέστησαν ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτριος Σαραμάντος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόεδρος της κοινότητος Μελισσοχωρίου κ. Αθανάσιος Μοσχόπουλος, οι κατά σάρκα αδελφές του αειμνήστου δωρητού Χαραλάμπους Παπέ, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών καθώς και των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

          Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε του κατοίκους του Μελισσοχωρίου για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν, παίρνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή που ακούσθηκε κατά την ακολουθία της θεμελίωσης του νέου οίκου ευγηρίας της Μητροπόλεώς μας αναφέρθηκε στην  εντολή του Κυρίου μας ότι είναι ανάγκη τη ζωή μας να την γεμίζουμε με έργα αγαθά, να την στολίζουμε και να προσπαθούμε ο ένας να είναι καλύτερος και μεγαλύτερος στην προσφορά του από τον άλλον. Οι άνθρωποι, όπως επεσήμανε ο Μακαριώτατος, είχαν ανάγκες και προβλήματα πάντοτε. Ευχόμαστε όμως, όλοι μας από την καρδιά μας να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, ώστε ο τόπος αλλά και εμείς να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε ελεύθερα.

Αυτό το έργο που αρχίζει σήμερα, συνέχισε ο Μακαριώτατος,  είναι ένα από τα ωραιότερα της περιοχής πρώτα από όλα γιατί είναι πράγματι εντυπωσιακός ο χώρος και δεύτερον διότι το έχει αγαπήσει πάρα πολύ ο κόσμος γεγονός που αποδεικνύεται από τη αθρώα προσέλευσή του . Κλείνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε  το ενδιαφέρον και τη μέριμνα του Μητροπολίτου μας για τις ανάγκες και τα προβλήματα του κάθε ανθρώπου  λέγοντας ότι  η Εκκλησία πρέπει  να συμπαρίσταται προς τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο. Τέλος, προέτρεψε όλους τους παρισταμένους τοπικούς άρχοντες καθώς και τον κόσμο, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, να στηρίξουν και να βοηθήσουν την προσπάθεια της Ιεράς μας Μητροπόλεως στο μεγάλο και σημαντικό έργο που επιτελεί στην επαρχία μας.

          Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμητική παρουσία και την θεμελίωση του νέου Ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται στον ιστορικότερο τόπο της περιοχής μας, καθώς από εκεί ξεκίνησαν τα Ελληνικά Στρατεύματα τις μεγάλες επιχειρήσεις της απελευθέρωσης της Μακεδονίας. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,  αποτελεί μια σημαντική παρουσία εις το κοινωνικό γίγνεσθαι αυτής της περιοχής, διότι είναι εγνωσμένη η μεγάλη αγάπη του για τη φιλανθρωπία και η μεγάλη του προσφορά προς τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο. Κλείνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης μας, επεσήμανε το γεγονός ότι παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου, ο Μακαριώτατος βρίσκεται εδώ σήμερα για να θεμελιώσει το νέο ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας, που αποτελεί ένα τεκμήριο της αγάπης και του όντως αμείωτου και ανυστάκτου ενδιαφέροντός  του για το λαό, την επαρχεία μας, την Μητρόπολή μας και πιο συγκεκριμένα για το Μελισσοχώρι το οποίο έχει το προνόμιο εκτός από τη φυσική του ομορφιά, να διαθέτει και ανθρώπους με πνευματικά χαρίσματα, όπως ήταν ο αείμνηστος και μεγάλος ευεργέτης Χαράλαμπος Παπές.

Μετά το πέρας της θεμελίωσης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μετέβη εις την Ιερά Μονή Παντοκράτορος-Μελισσοχωρίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Κύριλλο και του πατέρες της Μονής. Στο καθολικό του Μοναστηριού εψάλη μια σύντομη δέηση ενώ στην προσφώνηση του ο Καθηγούμενος της Μονής ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στην Ιερά Μονή τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του διακρίνονται οι άγιοι προκάτοχοί του, όπως ο Άγιος Ιερόθεος και ο Άγιος Διονύσιος ο Αεροπαγίτης στων οποίων τα ίχνη βαδίζει και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, που με τη  σοφία και την εμπειρία του κατευθύνει την Εκκλησία εις λιμένας ευδίους προς δόξαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Στο τέλος της προσφώνησής του ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κύριλλος προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο μια χειροποίητη εικόνα της Παναγίας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο και τους πατέρες της Μονής για την εγκάρδια υποδοχή τους και προσέφερε μία εικόνα του Αποστόλου Παύλου ως αναμνηστικό της επισκέψεως του.

Κατευθυνόμενος προς την πόλη του Λαγκαδά, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος επεσκέφθη το Στρατόπεδο Ράμναλη, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί και να ενημερωθεί πλήρως από τον Διοικητή της 194  ΜΠΕΠ (MLRS), Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Ιωάννη Μουστάκη και τον εκπρόσωπο του Στρατηγού, για τα οπλικά συστήματα τα οποία φιλοξενούνται εις το στρατόπεδο. Ο Μακαριώτατος Αρχεπισκόπος μετά το πέρας της ξεναγήσεως είχε την ευκαιρία να ομιλήσει προς τον παριστάμενο λόχο του στρατοπέδου.

Αύριο Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012, ο Μακαριώτατος θα χοροστατήσει της επισήμου Δοξολογίας επί τῇ απελευθερώσει της πόλεως του Λαγκαδά.