Νέα διοίκηση στην ΕΚΥΟ: Χαμηλού προφίλ πρόεδρος, έμπειρος γενικός διευθυντής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/03/2011

Ο χαμηλών τόνων μητροπολίτης Ελασσώνος  κ. Βασίλειος, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, τοποθετείται ως πρόεδρος της ΕΚΥΟ στη θέση του αποχωρήσαντος μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου.

Στην  θέση του Γενικού Διευθυντή της ΕΚΥΟ που μέχρι σήμερα κατείχε ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης τοποθετείται ο αρχιμανδρίτης   Αντώνιος Αβραμιώτης.

Ο μητροπολίτης Ύδρας  κ. Εφραίμ, αναβαθμίζεται  από έκτακτο μέλος της ΕΚΥΟ σε τακτικό μέλος, ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τοποθετεί αναπληρωματικά μέλη στην ΕΚΥΟ τους μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγο και Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος (Κολόκας) γεννήθηκε το 1953 στη Νήσο Ιωαννίνων. Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής σπούδασε θεολογία στη Θεσσαλονίκη. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διετέλεσε ηγούμενος της μονής Αγ. Θεοδώρας Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1995.

Το ανακοινωθέν  της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ως ακολούθως:

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011, στην τετάρτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.    Κατά την σημερινή Συνεδρία :    Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

    Στη συνέχεια ανεγνώσθη επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, δια της οποίας υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή στον Σεβασμιώτατο, για τις μέχρι τούδε προσφερθείσες υπηρεσίες του και, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού 211/2010, ομοφώνως όρισε τον Πρόεδρο και τα Αρχιερατικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, επί τριετεί θητεία, ως κατωτέρω :

    Πρόεδρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος.

    Μέλη :  - ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, με αναπληρωτή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο,    - ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με αναπληρωτή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

    Επειδή έληξε η τριετής θητεία του κ. Αντωνίου Ζαμπέλη, στην θέση του Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή τόσον στον ίδιο, για τις μέχρι τούδε προσφερθείσες υπηρεσίες του, όσον και προς την Εμπορική Τράπεζα και, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού 211/2010, ομοφώνως όρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αντώνιο Αβραμιώτη, μέχρι σήμερα Διευθυντή Διοικήσεως της Ε.Κ.Υ.Ο., στην θέση του Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, επί τριετεί θητεία.    Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.