Δισκοφορία υπέρ Παναγίου Τάφου και Αγίας Αικατερίνης Σινά και οι Έλληνες…βεδουΐνοι

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/03/2011

Σε όλους τους ιερούς ναούς της χώρας, την Κυριακή 3 Απριλίου Δ Νηστειών θα γίνει (όπως κάθε χρόνο) δισκοφορία υπέρ της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Επίσης , σύμφωνα με εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί δισκοφορία υπέρ του Παναγίου Τάφου. Τα έσοδα θα κατατεθούν από τους εφημερίους σε ειδικούς λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι στην έρημο του Σινά ζουν Βεδουίνοι ελληνικής καταγωγής που υπηρετούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. 

Σύμφωνα με τους μοναχούς οι  βεδουίνοι που βρίσκονται στο Σινά είναι απόγονοι των ελληνικής καταγωγής στρατιωτικών οικογενειών που έφθασαν στην εποχή του Ιουστινιανού και αναμίχθηκαν με τις αραβικές φυλές της περιοχής. Εξισλαμίσθηκαν στον 7ο -8ο αιώνα και ονομάστηκαν Γκεμπελία, που σημαίνει ορεινοί, γιατί ζούσαν στα βουνά της περιοχής σε υψόμετρο 1.300 και 1.500 μέτρων.

Οἱ Βεδουΐνοι τῆς Γκεμπελία δέν ἔπαυσαν νά ἔχουν ως σήμερα συνείδηση της ἑλληνορωμαϊκῆς τους καταγωγῆς, καί  θεωροῦν τούς ἑαυτούς τους "Ρωμιούς", καυχώμενοι μάλιστα για αὐτήν την πολιτιστική τους ταυτότητα. (Στη φωτο αρχείου ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Αικατερίνης αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός με βεδουΐνους)