Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου σε Σύρο, Χαλκίδα και Βόλο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/10/2012

(Ι.Μ.Χαλκίδος) Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ημέρα που η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την ιερά μνήμη του Οσίου πατρός ημών Χριστοδούλου του εν Πάτμω, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, όπως κάθε χρόνο, τίμησε τον εορτάζοντα Άγιο, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των Ευβοέων Αγίων, αφού ασκήτευσε στην γραφική Πόλη της Λίμνης, όπου και υπάρχει έως σήμερα το Ασκητήριό του.

Η μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου εορτάστηκε πανηγυρικά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από Κληρικούς της Πόλεως.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και με αφορμή το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας (Κυριακή ΣΤ΄ Λουκά – Λουκ. 8, 26-39), προέτρεψε τους πιστούς να θέσουν ως προτεραιότητα στη ζωή τους την σχέση τους με τον Χριστό και την Εκκλησία Του και να μην συμπεριφερθούν σαν τους Γαδαρηνούς, οι οποίοι Τον εδίωξαν, διότι έκαμε «ζημιά» στην παράνομη αγοραπωλησία των χοίρων στην οποία επιδίδονταν.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Προϊστάμενο του Ι. Ναού, Αρχιμ. Χριστόδουλο Μάνια, τον οποίον επαίνεσε για την προθυμία και την εργατικότητά του, τόσο στον Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, όσο και στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, της οποίας τυγχάνει Ηγούμενος, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει εκτενή αναφορά και στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο, ο οποίος εόρταζε αυτή την ημέρα τα ονομαστήριά του και εις μνήμην του οποίου ετελέσθη Ιερό Μνημόσυνο. Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο μακαριστός Χριστόδουλος ήταν εκ φύσεως τολμηρός και θαρραλέος και ανάλωσε εαυτόν την διακονία της Εκκλησίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εορτάζων Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Χριστόδουλος Μάνιας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους παρευρεθέντες Ιερείς και τους ευσεβείς χριστιανούς για την αγάπη και την παρουσία τους και παρακάλεσε όλους να εύχονται υπέρ της κατά Θεόν προκοπής του.

 

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος

  Στο μεταξύ στο Βόλο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ιερείς και  λαός, μετέβησαν στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού ναού και τέλεσαν τρισάγιο στην μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών &ν Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, ενώπιον της Προτομής του. Αυτό, όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, συνέβη, καθότι σαν σήμερα, όσο ζούσε, εόρταζε τα ονομαστήριά του, την ημέρα, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω.