I.N.Αναλήψεως Νέου Κόσμου: Κυριακή της Σαμαρείτιδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/05/2018

(Δελτίο Τύπου) Ο Θεός δεν είναι μόνο Θεός των Αγίων, είναι κυρίως Θεός των αμαρτωλών. Δεν κρατά στα χέρια του τον λίθο του αναθέματος αλλά τον λίθο της αγάπης. Κρατά το φάρμακο της αγάπης και το δίνει στους αμαρτωλούς για να κερδίσει τη ψυχή τους, να τους βγάλει από το ψέμα στην αλήθεια, από το σκοτάδι στο φως επεσήμανε στην ομιλία του, σήμερα Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ο π. Αθανάσιος Μπουζέτος, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου.

 

 Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μας φέρνει σήμερα μπροστά μας μια πολύ ωραία εικόνα, τον Χριστό κουρασμένο και διψασμένο από την οδοιπορία, έναν τέλειο Θεό και έναν τέλειο άνθρωπο, να στήνει το θρόνο της Βασιλείας του δίπλα σε ένα πηγάδι και να συνομιλεί με μια αμαρτωλή γυναίκα. Ένας περίφημος διάλογος που ακόμη και σήμερα έχει απήχηση καθώς αυτή η γυναίκα είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας, είναι η γυναίκα μας, είναι η μητέρα μας, είναι η αδερφή μας, είναι η φίλη μας.

 

 Η γυναίκα της εποχής εκείνης, πρόσθεσε ο π. Αθανάσιος, ήταν περιφρονημένη και απαξιωμένη και έρχεται ο ανατρεπτικός Χριστός και της μιλά και της ζητά νερό. Της αποκαλύπτεται για να κερδίσει τη ψυχή της. Ο Χριστός είναι φίλος με όλους τους αμαρτωλούς, τον τελώνη , την πόρνη, τον ληστή τον οποίο και πρώτο έβαλε στη Βασιλεία του. Κάτι που δεν κάνουμε εμείς σήμερα. Πόσο εύκολα, αναρωτήθηκε ο π. Αθανάσιος, κρατάμε στα χέρια μας τις πέτρες για να λιθοβολήσουμε την μοιχαλίδα, αυτόν που βλασθημεί, αυτόν που δεν έρχεται στην εκκλησία, λες κι εμείς είμαστε καλύτεροι. Η Σαμαρείτιδα αν και αμαρτωλή, βλέποντας μπροστά της τον Μεσσία αναγεννήθηκε, μεταμορφώθηκε η ψυχή της. Πίστεψε και μαζί με αυτήν και πολλοί Σαμαρείτες.

Η Αγία Φωτεινή , αγαπητοί αδερφοί μου, τόνισε ο π. Αθανάσιος, είναι μια φωτοτυπία του καθενός από εμάς. Αν κοιτάξουμε την Αγία Φωτεινή θα δούμε τον εαυτό μας. Αρκεί να έχουμε την παρρησία, να έχουμε την ανδρεία να αγωνιστούμε την αμαρτία, να ξεγυμνωθούμε ενώπιον του Θεού. Και ο Κύριος μας το δήλωσε και δεν μας έχει προδώσει εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια,ότι όποιος πιστέψει σε Αυτόν θα τον βγάλει από την αμαρτία και θα του χαρίσει την Αιώνια Βασιλεία. Θα του δώσει αυτό που έδωσε στη Σαμαρείτιδα το νερό που αν το πιει δεν θα διψάσει ποτέ, την αθανασία και τον παράδεισο.

 

Η Αγία Φωτεινή μια φορά είδε τον Κύριο στη ζωή της. Εμείς μπορούμε επί καθημερινής βάσης σε κάθε Ορθόδοξο ναό να τον ανταμώνουμε πάνω στην Αγία Τράπεζα. Θα σου δώσω το νερό, είπε στην αγία Φωτεινή και δεν θα ξαναδιψάσεις. Θα σας δώσω το Σώμα και το Αίμα μου, λέει σε εμάς, και λελυτρωμένοι και καθαρισμένοι σαν όμορφο τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια, μέσα από το Μυστήριο της Μετανοίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως, θα ενωθείτε μαζί μου και δεν θα πονάτε, δεν θα διψάτε., δεν θα έχετε ανάγκη θεραπείας και λύτρωσης.

Εύχομαι, κατέληξε ο π. Αθανάσιος Μπουζέτος, όλοι να μιμηθούμε στη ζωή μας την Αγία Φωτεινή μια πολύ μεγάλη Αγία, Ισαπόστολο και Ευαγγελίστρια του Αναστάντος Χριστού.

 

                                                                                                Εκ του Ιερού Ναού