Σκουροχώρι: η εορτή των Αγίων Τιμοθέου και Αγίας Μαύρας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/05/2018

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΙΜΟΘΕΟΥ 
ΚΑΙ ΜΑΥΡΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΥΡΟΧΩΡΙ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ).

π. Νικόλαος Κατσηδήμας: Φθάνοντας ήδη στο μέσον της Πεντηκοστής, διανύοντας παράλληλα την πανευφρόσυνη Πασχαλινή περίοδο, όπου το Πάσχα αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης λατρείας και η Ανάσταση του Χριστού είναι η κορωνίδα της Χριστιανικής Πίστεώς μας, η οποία σφραγίζει την πνευματική ταυτότητα των Ορθοδόξων, εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα αλλά και ιεροπρέπεια το διήμερο 2 και 3 Μαΐου 2018, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου του Δήμου Πύργου, η μνήμη δύο πιστών συζύγων και Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, των Τιμοθέου και Μαύρας, οι οποίοι, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον Ιησού Χριστό, πέρασαν από την θλίψη του Σταυρού στην χαρά της Αναστάσεως, υπερασπιζόμενοι μέχρι θανάτου την Αγία Εκκλησία Του και την Ορθόδοξη Διδασκαλία της.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα νεόνυμφοι οδηγήθηκαν στο μαρτύριο και έμειναν πιστοί στην αγάπη του Χριστού και μεταξύ τους. Έζησαν στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Κατάγονταν από τα μέρη της Αιγύπτου στην περιοχή της Θηβαΐδος και ζούσαν σε μια μικρή πόλη, που ονομάζονταν «Κωμόπολις των Παναπέων». Οι δύο τιμώμενοι άγιοι είναι ζεύγος Ιερατικό, που αγωνίστηκαν για την πίστη τους στον Χριστό, ζώντας αφοσιωμένοι στο έργο τους και υπομένοντας πολλά και φρικτά βασανιστήρια για την αγάπη και την πίστη τους στο Χριστό.

Οι Άγιοι Τιμόθεος και η Μαύρα ήσαν σταυρωμένοι, αλλά και αναστημένοι, παραμένοντας σταθεροί και ακλόνητοι όταν υπέστησαν φρικτές δοκιμασίες και βασανιστήρια και τέλος τον 9ήμερο σταυρικό θάνατο. Έζησαν ενωμένοι με τα δεσμά της γνήσιας αγάπης, έφυγαν από τον κόσμο αυτό ενωμένοι και αγαπημένοι και εξακολουθούν να ζουν και να προγεύονται την Βασιλεία του Θεού μέχρι την κοινή Ανάσταση. Ταυτόχρονα είναι φάροι πνευματικοί και οδοδείκτες και της δικής μας Σταυροαναστάσιμης πορείας και ζωής.

Στην σημερινή δύσκολη και ζοφερή εποχή μας, που δεν έχουμε βέβαια τέτοιου είδους μαρτύρια αλλά όμως έχουμε δυστυχώς ιδεολογικά μαρτύρια..., οι άγιοι είναι πρότυπο για όλους τους Ιερείς και για όλους τους πιστούς και μακάρι με τις προσευχές τους, να μας χαρίζουν δύναμη πίστεως για να είμασται στέρεοι και εδραίοι στο καθήκον μας, στην πίστη μας και στην αγάπη του Χριστού!

Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 2 Μαΐου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα, Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης, πλαισιουμένου υπό των Αιδ. π. Παντελεήμονος Παπαηλιού, π. Νικολάου Κατσηδήμα, π. Ιωάννου Διαμαντοπούλου, καθώς επίσης και του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Αθανασοπούλου.

Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής Εικόνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα και παρουσιάσθηκαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από χορευτικά τμήματα, ύστερα από πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Σκουροχωρίου.

Την κυρία ημέρα της εορτής, Πέμπτη 3 Μαΐου, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Παναγιώτου Δημητρακοπούλου, Εφημερίου του εν Πύργω Ιερού Μετοχίου του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, καθώς επίσης και των Αιδ. π. Νικολάου Κατσηδήμα και π. Νικολάου Αθανασοπούλου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Ενοριακό κέντρο του Ναού, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, προς τους παρευρισκομένους, οι οποίοι εκδήλωσαν για μία ακόμη φορά την τιμή και την ευλάβεια προς τους εορταζομένους Αγίους, προσερχόμενοι και συμμετέχοντες στις ως άνω θρησκευτικές και λατρευτικές συνάξεις.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΑΥΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ!