Χίου Μάρκος: «Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ο γιος μου»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/04/2018

Tου Παντελή Φύκαρη | Πολίτης Χίος


Με διάχυτη τη συγκίνηση αλλά και την ικανοποίηση της επίτευξης του πρώτου μεγάλου στόχου του Μητροπολίτη Χίου εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Βροντάδο, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η νέα υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητρόπολης Χίου με την ονομασία «Άγιος Αγαπητός».

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος παρουσία δεκάδων ιερέων της Μητρόπολης αλλά και πλήθους υψηλών προσωπικοτήτων της Χίου και της Ελλάδας.

Η νέα βιβλιοθήκη, που προς το παρόν φιλοξενεί 11.000 τεκμήρια φιλολογικού, ιστορικού κι εκκλησιαστικού περιεχομένου, στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο της Μητρόπολης και ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με δαπάνες της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα – Προκοπίου, στην οποία ο Μητροπολίτης απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, στον Σταυρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου, μαζί με δίπλωμα που έφερε απόσπασμα της απόφασης του Μητροπολιτικού Συμβουλίου με την οποία ανακηρύχθηκε μεγάλη Ευεργέτιδα της Μητρόπολης.

Ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Μάρκο για την τιμητική διάκριση ο Αλεξάνδρα Προκοπίου σημείωσε ότι είναι αυτονόητο ο καθένας να βοηθά τον τόπο του όπως μπορεί δηλώνοντας συγκινημένη για τις ευχαριστίες στο πρόσωπό της.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν όλες οι αρχές του νησιού, εξέχοντα πρόσωπα του πνευματικού κόσμου εντός και εκτός Χίου, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Βόρειας Χίου Μ. Φαφαλιός, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ. Βεζέρης καθώς και δεκάδες πολίτες.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια στον Άγιο Μάρκου Βροντάδου όπου βρίσκεται το τίμιο λείψανο του Αγίου Βασιλείου ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Μάρκου και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Κατά τη Θ. Λειτουργία τον Θ. Λόγο κήρυξε ο Συνταγματάρχης Τσαφούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο τιμώμενο Ευαγγελιστή Μάρκο και στον Μέγα Βασίλειο.

Πριν το τέλος οι σπουδαστές της Ακαδημίας Μηχανικών Χίου, τίμησαν τον Μητροπολίτη προσφέροντάς του πλακέτα για τα ονομαστήριά του.

Ο Μητροπολίτης συγκινημένος τόνισε ότι στην Αρχιερατική του διακονία πρωταρχική σημασία έχει η νεότητα και μάλιστα αυτή που επιδίδεται και ασχολείται με τη ναυτιλία.