Μητροπολίτης Σεραφείμ: προσφυγή στο ΣτΕ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/04/2018
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν σήμερα η Ιερά Μητρόπολης Πειραιά, ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, η «Πανελλήνια ‘Ενωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο Δημοτικό σχολείο και στο Λύκειο και ζητούν να ακυρωθεί ο νέος οργανισμός του υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 18/2018), κατά το σκέλος εκείνο που αφαιρέθηκε από την αποστολή του εν λόγω υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».
Υπενθυμίζεται, ότι προ δεκαημέρου κατά του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας είχε καταθέσει ανάλογη αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, η Εκκλησία της Ελλάδος.
 
Ο νέος οργανισμός του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος καθορίζει τους σκοπούς, τους στόχους, τις αρμοδιότητες και την οργάνωση γενικότερα του υπουργείου, στο πρώτο του άρθρο μεταβάλει την αποστολή του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς, στο θέμα της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης.
 
Υπενθυμίζεται, ότι ο παλαιός οργανισμός του υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 114/2014), μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι αποστολή του υπουργείου είναι «η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
 
Με άλλα λόγια το υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε με το νέο οργανισμό τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του.
 
Τώρα, η Ιερά Μητρόπολης Πειραιά, υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη τόσο στο άρθρο 16 του Συντάγματος, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η παράλειψη του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας να εντάξει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στους σκοπούς του υπουργείου. Ακόμη, αναφέρει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα η «κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος».
 
Όπως επισημαίνεται στην αίτηση ακύρωσης, στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, κατοχυρώνεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ το άρθρο 2 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, επισημαίνεται: «Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος, όπως εκπαιδευθεί. Παν κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ΄ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσιν την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικά και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις».
 
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος το κράτος και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, οφείλει να δρα για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελληνοπαίδων μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών, ώστε να διδάσκεται σε ικανό αριθμό ωρών εβδομαδιαίως, «επί τη βάσει αποκλειστικών και μόνον των αρχών των δογμάτων, της διδασκαλίας και των Ιερών παραδόσεων της ορθοδοξίας».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ