Λαμπροτρίτη στην Καθολική Γαστούνης

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/04/2018

φωτορεπορτάζ Ζαφειρίου Κώστας

 

Με ξεχωριστή λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια καθώς επίσης και Θρησκευτική ευλάβεια, εορτάστηκε την Τρίτη της Λαμπρής η ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας της Καθολικής στην Γαστούνη και το παραδοσιακό κάψιμο του αράπη σύμφωνα με το έθιμο που κρατά από πολύ παλιά.

Στον περικαλλή αυτό αλλά και συνάμα Ιστορικό Ιερό Ναό ο οποίος είναι μνημείο του 12ου αιώνος, την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τον επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και τον επίσκοπο Ανδρούσης κ. Κωνστάντιο και του Ιερατείου της πόλης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε το παραδοσιακό κάψιμο του αράπη ένα από τα παλιά έθιμα της Γαστούνης. του οποίου οι ρίζες ανάγονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν η Γαστούνη ήταν πρωτεύουσα της Ηλείας.

Το ομοίωμα αυτό αφού κρεμάστηκε στο καμπαναριό του Ναού γεμάτο εκρηκτικά, παραδόθηκε στις φλόγες με ένα φαντασμαγορικό φινάλε την (σχετικά) δυνατή έκρηξη του κεφαλιού.

Στην συνέχεια κάτω από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών έγινε η λιτάνευση της χαριτόβρυτης Ιερής εικόνας της Παναγίας και η μεταφορά αυτής στον νεοαναγειρόμενο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης συνοδευόμενη από πλήθος Χριστιανών της πόλης της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πηνειού.

Το βράδυ στο προαύλιο του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά και πολιτιστικά σωματεία της Πόλης, οι οποίοι σήμαναν και την κορύφωση των Θρησκευτικών αυτών και λαμπρών εκδηλώσεων για την όμορφη και ιστορική πόλη της Γαστούνης.

 

 

Ο θρύλος


Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Πασάς θέλοντας να τιμωρήσει του Έλληνες για την ανυπακοή τους έστειλε έναν «Αράπη» με την εντολή να καταστρέψει την Ιερή Εικόνα της Παναγίας στην Καθολική της Γαστούνης. Όμως καθώς ετοιμαζόταν να της φέρει το πρώτο χτύπημα, εξαφανίσθηκε.

 

 Το περιστατικό γέμισε τρόμο τους υπόδουλους Έλληνες, καθώς πίστευαν ότι η οργή του Πασά θα ξεσπάσει πάνω τους. Έτσι όλοι οι Χριστιανοί της περιοχής ξενύχτησαν, προσευχόμενοι. Το επόμενο πρωί, ο «Αράπης» βρέθηκε αναίσθητος στα σκαλιά της εκκλησίας, ενώ στα χέρια του κρατούσε ένα κλαδί φοίνικα. Όταν συνήλθε, διηγήθηκε μια ιστορία που έκανε όλους να μιλήσουν για θαύμα. Σύμφωνα με όσα είπε ο Τούρκος στρατιώτης, μόλις πήγε να χτυπήσει την εικόνα, η Παναγία εμφανίσθηκε μπροστά του και τον μετέφερε στην Αραβία. Εκεί συναντήθηκε με την αδελφή του Πασά, η οποία του έδωσε και το κλαδί του φοίνικα για να το δώσει στον αδερφό της. Μόλις ο Πασάς έμαθε την ιστορία, χάρισε τον ναό στους κατοίκους της περιοχής και από τότε σταμάτησε να τους ενοχλεί και να τους απειλεί.

 

Παρόντες

Στην εκκλησία και το προαύλιο παρόντες μεταξύ άλλων οι: βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, πρ. βουλευτής Ανδρέας Μαρίνος, πρ. βουλευτής Μιχ. Κατρίνης, ο πολιτευτής Θεοδ, Βλαγκούλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο αντιπεριφερειάρχης Πάνος Μπράμος, ο δήμαρχος Αλέξης Καστρινός, το μέλος του ΔΣ της Αττικό Μετρό Διονύσης Κεκάτος, ο αστυνομικός διευθυντής Ηλείας κ. Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο πρόεδρος του ΔΣ Αμαλιάδος Αθανάσιος Θεοδόσης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.