«Έγειρε ο καθεύδων και ανάστα εκ των νεκρών»

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 16/02/2018

Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

Προς  τον  ευσεβή  ιερόν  κλήρον  και  λαόν  της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως.

 

«Έγειρε ο καθεύδων και ανάστα εκ των νεκρών» (Εφεσ. ε’ 14).

 

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί!

 

Το μεγάλο, το ουράνιο, το σωτήριο δώρο, μας το χαρίζει και πάλι εφέτος η αγάπη του Τριαδικού Θεού. Ανατέλλει σε λίγο η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια τμήμα του Τριωδίου.

«Το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε» μας είπε σήμερα η Εκκλησία μας.

Μας χαρίζει ο Κύριος την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας προσφέρει και τα πνευματικά όπλα και τα μέσα για να καλλιεργήσουμε αρετές, να γίνουμε δοχεία του Αγίου Πνεύματος, να «ομοιωθούμε Θεώ», να ζήσουμε θεάρεστα και σωτήρια τα άχραντα Πάθη και την Λαμπροφόρο Ανάστασι του Λυτρωτού μας Κυρίου Ιησού Χριστού.

Ο,τι άλλο αποκτήσουμε, π.χ. αξιώματα, πλούτη, τιμές, αγαθά θα τα χάσουμε. Το μόνο απόκτημα που είναι αναφαίρετο, είναι οι αρετές.

Με πολύ πόνο λέμε ότι ενώ η Μεγάλη Τεσσαρακοστή έρχεται με τόση μεγάλη προσφορά στους χριστιανούς, πολλοί χριστιανοί είναι αδιάφοροι. Ούτε καν τους συγκινεί, ούτε τους επηρεάζει ο ερχομός της Σαρακοστής και η φωνή της Εκκλησίας. Νηστεία και εγκράτεια προτρέπει η Εκκλησία; Καλοφαγία και κρεοφαγία μέχρι το Πάσχα θέλουν αυτοί. Κατάνυξι και προσευχή ζητάει η Εκκλησία; Περισσότερα ξεφαντώματα, χορούς, μέθες, καρναβάλια και ασωτείες επιθυμούν.

Μήπως έχει επηρεάσει και εμάς όλη αυτή η σκοτοδίνη, η σύγχυσι του κόσμου; Μήπως και η δική μας προαίρεσι, η επιθυμία του πνευματικού αγώνος, ο πόθος της αποκτήσεως των αρετών, έχουν επηρεασθεί, και νωχελικά, κοιμισμένα η και αδιάφορα ακόμη, εισερχόμαστε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή;

Οι αληθινοί, οι συνειδητοί ορθόδοξοι χριστιανοί περιμένουν με λαχτάρα την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Περιμένουν την καθαρά εβδομάδα, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές με τις Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, τις Κυριακές με τις κατανυκτικές Θείες Λειτουργίες του Μεγάλου Βασιλείου, τους γλυκείς κατανυκτικούς Εσπερινούς και τα Μεγάλα Απόδειπνα.

Με τον κατανυκτικό Εσπερινό που θα ψαλή σήμερα το απόγευμα στους Ιερούς Ναούς, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Το έχουμε πιστέψει; Είμαστε ολόψυχα πρόθυμοι εφέτος να την ζήσουμε; Είμαστε έτοιμοι;

Με πατρική αγάπη και φωνή θέλω να μεταφέρω σήμερα σε όλους σας, κληρικούς και λαϊκούς, την αφυπνιστική φωνή του Παναγίου Πνεύματος, την οποία περιέχει στην προς Εφεσίους Επιστολή του ο Απόστολος Παύλος: «Έγειρε ο καθεύδων και ανάστα εκ των νεκρών» (Εφεσ. ε’, 14). «Σήκω επάνω εσύ που κοιμάσαι τον ύπνο της αμαρτίας και αναστήσου από την νέκρα και το θάνατο στον οποίο σε έριξε η αμαρτία», μας φωνάζει το Πανάγιον Πνεύμα.

Την εποχή μας την χαρακτηρίζει η ρηχότητα, η τρυφηλότητα, η χαλαρότητα. Στην εποχή μας κυριαρχούν τα πάθη. Οι άνθρωποι αγαπούν την άνεσι, την ραθυμία. Θηρεύουν την απόλαυσι των ηδονών. Το γήινο, το υλιστικό φρόνημα διαμορφώνει τα διανοήματα, εμπνέει τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τους λόγους και τις πράξεις των ανθρώπων.

Όλα αυτά ίσως να επηρέασαν και τη δική μας ψυχική και πνευματική κατάστασι, να έχουν θολώσει, να έχουν αμβλύνει και αδρανοποιήσει την αγωνιστική μας διάθεσι για αληθινή βίωσι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ίσως να μας έφεραν σε πνευματική υπνηλία. Και τότε; Θα χάσουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή; Θα κοιμώμαστε τον βαθύ πνευματικό ύπνο αδιαφορώντας για το πνευματικό μεγαλείο και την προσφορά της;

Αυτός που κοιμάται, βρίσκεται σε τελεία άγνοια όλων των κινδύνων του, δεν αντιλαμβάνεται τους κλέπτες, τους ληστές, τους εχθρούς του, οι οποίοι εισέρχονται στο σπίτι του. Κινδυνεύει η ζωή του κι αυτός κοιμάται. Αυτό θα πάθουμε κι εμείς στον πνευματικό μας αγώνα, όταν μείνουμε κοιμισμένοι.  Αὐτός που κοιμάται τον ύπνο της αμαρτίας, δεν μπορεί να ζήση Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Όταν κοιμώμαστε, ο διάβολος, η κοσμική ζωή συνανθρώπων μας και τα δικά μας πάθη, θα μας στερήσουν την αγία ζωή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και θα μας βυθίσουν περισσότερο στην αμαρτία.

«Ώρα ημάς ήδη εξ ύπνου εγερθήναι» (Ρωμ. ιγ’, 11). Είναι πλέον ώρα να ξυπνήσουμε, να σηκωθούμε από τον ύπνο της αμελείας, όπως μας συμβουλεύει ο Απόστολος Παύλος.

Ελάτε, ελάτε, αγαπητοί, αυτή τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή να αφυπνισθούμε, να εγερθούμε, να ξυπνήσουμε πνευματικά, να αναλάβουμε την πνευματική μας πανοπλία και να εισέλθουμε στο πνευματικό στάδιο δυνατοί και χαρούμενοι, με σωτήριες αποφάσεις.

«Μετανοίας ο καιρός και δεήσεως ώρα». Άγρυπνοι, ας μελετήσουμε τα ιερά κείμενα, ας φέρουμε το λόγο του Θεού στις καρδιές μας, ας προσέξουμε πολύ τους λογισμούς μας, τις αισθήσεις μας, τις επιθυμίες μας. Αυτές τις άγιες ημέρες ας καλλιεργήσουμε τη σωφροσύνη, την νηστεία και την εγκράτεια.

Ιδιαίτερα ας ανακρίνουμε τον εαυτό μας με προσοχή και αυστηρότητα, με συναίσθησι και συντριβή. Με μετάνοια τελώνου και ασώτου υιού, ας τρέξουμε στον πνευματικό μας πατέρα, στο μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως.

Παράλληλα ας αξιοποιήσουμε τον λατρευτικό πλούτο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να κοινωνήσουμε με τον Κύριο καθαρά, θεάρεστα. Να προσευχηθούμε θερμά στους Ιερούς Ναούς, αλλά και στο προσωπικό μας ταμιείο, να ενωθούμε μαζί του με τα Άχραντα Μυστήρια.

Έτσι, με την εγρήγορσι, θα αποφύγουμε τους πολεμίους, οι οποίοι θέλουν και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή να την ζήσουμε με αμαρτία.

Έτσι, θα ανέβουμε καθαροί και άξιοι το Γολγοθά, για να χαρούμε και να ζήσουμε και την δική μας Ανάστασι και σωτηρία.

Εύχομαι καλή, καθαρή, αγιασμένη, ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

 

Με την αγάπη του Χριστού μας

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ