Η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετέχει στο συλλαλητήριο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/01/2018
Την επίσημη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου.
 
 
Η συμμετοχή θα γίνει εφόσον διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης, χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς. Η Εκκλησία θα μετέχει με τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, που θα διαβάσει την ανακοίνωση της ΔΙΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι Μητροπολίτες Δράμας, Παύλος και Χίου, Μάρκος.  
Η συμμετοχή της Εκκλησίας αλλάζει την μέχρι στιγμής στάση του Αρχιεπισκόπου για το συλλαλητήριο, που συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων. 
 
Όχι στον όρο «Μακεδονία»
 
Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή, κατά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε τις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. 
 
Η Εκκλησία έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, διατύπωσε τη σαφή άποψή της, «συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα».
 
Σε κάθε περίπτωση, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι, όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η Εκκλησία είναι «πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μίας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».
 
Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.