Ονομαστήρια επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/01/2018

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Άθελά μου παρακολουθώντας την ειδησεογραφία και βλέποντας προσεκτικά τα ονομαστήρια ενός επαρχιούχου Μητροπολίτη της Εκκλησίας μας  προχθές και  σήμερα τα ονομαστήρια ενός απλού Επισκόπου  και μάλιστα  παλαιοτέρου εις τα πρεσβεία( κατά 11 συναπτά έτη) από τον εορτάζοντα Μητροπολίτη, μπήκα στον πειρασμό να κάνω αναπόφευκτες συγκρίσεις οι οποίες με πόνεσαν!

Ο ένας εκλεγμένος μόλις πριν μερικά χρόνια και μην έχοντας αποδείξει ακόμη τίποτα αξιόλογο στην πορεία του ως Αρχιερεύς -παρά μόνον διώξεις και ανελέητο κυνηγητό  αξίων και μορφωμένων Μοναχών της επαρχίας του- κατάφερε να συγκεντρώσει( και μπράβο του) μία ντουζίνα Αρχιερείς. Έσπευσαν αυθορμήτως οι Άγιοι    για να συμμετάσχουν στη χαρά του. Με μόνο αιτιολογικό ουσίας για την παρουσία τους  ότι είναι Μητροπολίτης και άραγε και μέλος αυτής της μικρής κάστας, με ισότιμο λόγο αλλά  και το δικαίωμα του εκλέγειν Μητροπολίτες και μάλιστα και Αρχιεπισκόπους.

Ο άλλος , αν και πνευματικό ανάστημα του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου,εξελέγη Επίσκοπος επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και ανέλαβε την υπεύθυνη  και επίζηλη θέση του Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας.( Αυτή την πρώιμη προαγωγή «πληρώνει» ακόμη). Ο Αγαθάγγελος έχει επιδείξει στα χρόνια αυτά σπουδαίο έργο. Ανέδειξε την οικουμενικότητα της ΑΔ και τον απαραίτητο ρόλο της στο σύγχρονο κόσμο μας.

Με δυό κινήσεις του που συζητήθηκαν αλλά  και πολεμήθηκαν από φθόνο, έφερε την Αγία Βαρβάρα και την Αγία Ελένη για πρώτη φορά στην Ορθόδοξη Ελλάδα, παρουσιάζοντας με αυτό τον ειρηνικό τρόπο,το χριστιανικό πρόσωπο της Ευρώπης, που τόσο αμφισβητείται στις μέρες μας!

Ο Επίσκοπος Αγαθάγγελος εόρτασε την εορτή του σεμνά και ταπεινά στην Αγία Βαρβάρα,στον ομώνυμο Δήμο. Συλλειτούργησαν μαζί του ένας ακόμη αδικημένος της εποχής Χριστοδούλου,ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος- που οι εξ αυτού ευργετηθέντες τον βλέπουν σήμερα αφ´υψηλού. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών του κάνουν και  τους δύσκολους για να του επιτρέψουν μια λειτουργία στα όρια του …προσωρινού βασιλείου τους!Ποιός μίλησε για το φιλάδελφον; Αυτό ισχύει όσο σε έχουν ανάγκη. Είναι τόσο θλιβερά όλα αυτά.Κι όμως, πραγματικά.

Μαζί στο συλλείτουργο και ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος, που μαζί με τον Αγαθάγγελο ξεκίνησαν την πορεία τους  εις τας αυλάς του τότε Θηβών Ιερωνύμου.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος που στηρίζει έμπρακτα τον Επίσκοπο Φαναρίου από την πρώτη στιγμή καθώς και ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο Αρχιγραμματέας, προερχόμενος και αυτός από τη φουρνιά των λεγομένων Βοιωτών .

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας έγινε στον προσκυνηματικό ναό της αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εορτάζων επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος συμπαραστατούμενος από τους δύο Μητροπολίτες καθώς και από ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Μητροπόλεων.

Παρόντες στην Θ. Λειτουργία ήταν επίσης ο Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας καθώς και το προσωπικό της Αποστολικής Διακονίας που αγαπά κσι στηρίζει τον Αγαθάγγελο σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει.

«Ότι πολυτιμότερο έχουμε είναι η αγάπη που υπάρχει μεταξύ μας» είπε  με συγκίνηση  ο εορτάζων επίσκοπος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα. Ευχαρίστησε  τους παρισταμένους Αρχιερείς, ιερείς και διακόνους  για τις ευχές και την παρουσία τους καθώς και τους λοιπούς εκκλησιαζομένους. Τέλος ευχήθηκε να συνεχίσει η αγάπη αυτή να βρίσκεται σε όλους μέσα στην Αποστολική Διακονία.

Κι εμείς  να συμπληρώσουμε ότι όσο ο ταλαιπωρημένος και αδιάφορος λαός μας εξακολουθεί να έχει  μέσα του Χριστό και Ελλάδα και τόσο ικανούς Επισκόπους–ακόμη και ξεχασμένους από τα υψηλά δώματα–πάντα θα υπάρχει ελπίδα.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι αντίσταση και ανάκαμψη, όπως έγραψε στο τελευταίο μήνυμά του ο Μακαριστός  Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που συμπληρώνει σε λίγες ημέρες (28/01/2018) δέκα χρόνια από την κοίμησή Του.