Άγια Θεοφάνεια σε Κυλλήνη-Λεχαινά-Μπούκα Γαστούνης-Γλύφα (φωτο)

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/01/2018

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

 

Τα Άγια Θεοφάνεια στον Κάμπο

 

-Κυλλήνη: Για τρίτη χρονιά έπιασε τον Σταυρό

 

- Γλύφα: Ο στρατιωτικός που για πέμπτη φορά ανέσυρε τον Σταυρό

 

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στον Κάμπο. Επίκεντρο του εορτασμού το Λιμάνι της Κυλλήνης και ο ιερός ναός Αγίου Διονυσίου , όπου το πρωί του Σαββάτου, τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου, η πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, προεξάρχοντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου και συμμετεχόντων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, παρουσία του πρώην βουλευτή Ανδρέα Μαρίνου, του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, προέδρων ΤΚ, εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, καθώς και των υπολοίπων στρατιωτικών αρχών.

 

Λιτανευτική πομπή

 

Ο Θεοφιλέστατος, μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς  και στη συνέχεια  λιτανευτική πομπή υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής Λεχαινών κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Κυλλήνης όπου ο Θεοφιλέστατος, από ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, τέλεσε την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων δια του Τιμίου Σταυρού.

Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, είχαν συγκεντρωθεί  στην προβλήτα του Λιμανιού της Κυλλήνης για το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε».

 

Για τρίτη χρονιά

 

Αρκετοί νέοι βούτηξαν στα ήσυχα νερά για να πιάσουν τους Σταυρούς, έναν της Κυλλήνης και έναν της Κάτω Παναγιάς

Τους δύο Σταυρούς ανέσυραν για την Κάτω Παναγιά ο Κυπριώτης Δημήτριος κάτοικος εδώ και οκτώ χρόνια Κυλλήνης (απόφοιτος ΕΠΑΛ Λεχαινών ψυκτικός)   και ο φοιτητής Αλέξανδρος Αντωνάτος από το Βαρθολομιό για την Κυλλήνη που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταφέρνει να πιάσει τον Σταυρό. Και οι δύο νέοι ευχήθηκαν «υγεία για όλο τον κόσμο και το 2018 να είναι καλύτερο από τον περασμένο χρόνο». 

Ο Θεοφιλέστατος προσέφερε σ’ εκείνους που ανέσυραν τους Σταυρούς ως ευλογία έναν επιστήθιο Σταυρό και από ένα ενθύμιο στους υπολοίπους.

 

Στο Λιμανάκι Λεχαινών

 

Καθαγιασμός των υδάτων έγινε και στο γραφικό Λιμανάκι του Αγίου Παντελεήμονος Λεχαινών. Την τελετή τέλεσαν ο π. Θεόδωρος Πανουτσόπουλος και ο π. Γεώργιος Κάνδηλας. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε από την θάλασσα για πρώτη φορά ο 17χρονος Θεοφιλόπουλος Λεωνίδας. Ο πρόεδρος της ΔΚ Λεχαινών του προσέφερε μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου

 

Στην Μπούκα Γαστούνης

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή και στον Δήμο Πηνειού. Στην Μπούκα Γαστούνης είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και σε αυτό βοήθησε ο καλός καιρός. Παρουσία του δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού,  αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων τελέστηκε από ιερείς της περιοχής ο καθαγιασμός των υδάτων. Από την θάλασσα ανέσυρε τον Σταυρό ο 18χρονος Χαραλαμπόπουλος Γιώργος, κάτοικος Βαρθολομιού.

 

Για πέμπτη φορά!

 

Πλήθος κόσμου βρέθηκε και παρακολούθησε τον καθαγιασμό των υδάτων και στην Γλύφα. Τον Αγιασμό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος με ιερείς της περιοχής και τον Σταυρό ανέσυρε για πέμπτη φορά ο 23χρονος στρατιωτικός (ηλεκτρολόγος αεροσκαφών 117ΠΜ) Στάθης Κεαλόγλου από την Γαστούνη. Αμέσως μετά ο κ. Κεαλόγλου δήλωσε: «το 2012 έπιασα τον Σταυρό για πρώτη φορά και από τότε ακολούθησαν άλλες πέντε φορές. Με αξίωσε και πάλι ο Θεός και έπιασα και πάλι τον Σταυρό. Εύχομαι να υπάρχει υγεία και ευημερία και λόγω της δουλειάς μου και εθνική ασφάλεια»