Χριστούγεννα στο Μοναστήρι της Σφαγής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/12/2017

Την ιστορική και μαρτυρική Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, τόπο της μεγάλης σφαγής της Χίου το 1822, επέλεξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, προκειμένου να τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Με τα αποτυπώματα των σφαγιασθέντων αδελφών μας και ιδίως των νηπίων, ανάγλυφα και ολοφάνερα στο δάπεδο του καθολικού της Μονής, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, επιθυμώντας να διατρανώσει δια μιαν εισέτι φοράν, ότι σ’ αυτόν τον τόπο, η Ορθοδοξία και το Έθνος μας είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και μαζί αγωνίσθηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας .

Πλήθος ευσεβών Χριστιανών, προσήλθε από νωρίς το πρωί για να υμνήσει και να δοξολογήσει μαζί με τις ουράνιες δυνάμεις τον γεννηθέντα Θεάνθρωπο Χριστό. Μέσα σε κλίμα μοναστηριακής κατάνυξης και με πνευματική ευφροσύνη, οι παρευρισκόμενοι εόρτασαν το κοσμοχαρμόσυνο γεγονός της κατά σάρκα γεννήσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ανεγνώσθη η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, εις την οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το πρόσωπο του ενανθρωπήσαντος Χριστού είναι το κέντρο της ιστορίας, το αιώνιο σταθερό σημείο της. Συνεπώς η θρησκευτική ζωή και πείρα είναι υποχρεωμένη να συγχρονίζεται προς εκείνη την αιώνια παρουσία, τον Ένα, τον Χριστό. Αντίθετος συγχρονισμός δεν υπάρχει, δηλαδή το άτομο είναι αδύνατο να συγχρονίσει το πνεύμα του Χριστού. Το άτομο είναι υποχρεωμένο να συγχρονίζεται με το πρόσωπο του Ενός, του Χριστού, να ζει την παρουσία, την ζωή και τον λόγο Εκείνου.

Η ενανθρώπιση του Θεού, ἡ απόλυτη παρουσία Του, τέμνει την ιστορία από την σκοπιά του Θεού, την τέμνει απόλυτα! Η αμαρτία του ανθρώπου, ἡ παρουσία του Θεανθρώπου και η σωτηρία του ανθρώπου είναι τώρα τα κύρια νοήματα της ιστορίας. Αυτός είναι ο ευαγγελισμός του ουρανού, αυτή είναι ἡ χαρά της γης∙ «ἰδού εὐαγγελίζομαι χαράν μεγάλην».

Να σημειώσουμε τέλος ότι στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστη μετά της οικογενείας του ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Δημ. Κωνσταντάκος, όλοι οι ανώτεροι Αξιωματικοί που υπηρετούν στο νησί μας καθώς και ο πολλάκις παρασημοφορηθείς πολεμιστής του Ιερού Λόχου Γεώργιος Καρασούλης.