Εκδηλώσεις Μνήμης στην Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/10/2012

Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ορεστιάδος και το Ερευνητικό Κέντρο «H Αδριανούπολις» το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου ε.ε. οργάνωσαν στη Ν. Ορεστιάδα Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και το Διωγμό της Ανατολικής Θράκης.

Το πρωί της Κυριακής 7ης Οκτωβρίου ε.ε. μετά τη Θ. Λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, τελέσθηκε Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας και στη συνέχεια εψάλη Τρισάγιο στο Μνημείο των Εθνομαρτύρων, δίπλα στο Ναό, όπου ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.

Στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδος πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: «90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και το Διωγμό της Ανατολικής Θράκης». Κατά το πρόγραμμα έγιναν οι ως κάτωθι εισηγήσεις ·

  • «Η Γενοκτονία των Ελλήνων» από τον Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη, μέλος του Ερευνητικού Κέντρου «Αδριανούπολις»
  • «Από το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας στην καταστροφή της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης» από τον κ. Δημήτριο Κιηγμά,  μέλος του Ερευνητικού Κέντρου «Αδριανούπολις»
  • «Ο Εθνομάρτυς Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος», από τον κ. Γεώργιο Ριζίωτη, , μέλος του Ερευνητικού Κέντρου «Αδριανούπολις»
  • «Ελευθέριος Βενιζέλος: Πριν και μετά την καταστροφή» από τον κ. Βασίλειο Παραπαγγίδη, μέλος του Ερευνητικού Κέντρου «Αδριανούπολις»
  • «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική» από τον κ. Χάρη Σαπουτζάκη, Πρόεδρο Ένωσης Σπάρτης Μικράς ασίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Χορωδία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ν. Ορεστιάδος.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων στην Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως λειτουργεί έκθεση χαρτών και φωτογραφιών με θέμα: «H Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ».

Στις εκδηλώσεις παραβρεθηκαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Δημ. Μουζάς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρ. Πατσουρίδης, ο πρ. Υπουργός Γεωργίας κ. Μαραβέλιας, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αλ. Δερμεντζόπουλος, ο περιφ. Σύμβουλος κ. Στ. Καβαρατζής, εκπρόσωπος της 3ης ΤαΞιαρχίας ΡΙΜΙΝΙ, εκπρόσωποι του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως καθώς και άλλοι εκπρώσωποι Συλλόγων και φορέων της περιοχής του Βορείου Έβρου.