Σύναξη Αναγνωστών και υποψηφίων κληρικών της Μητροπόλεως Χαλκίδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/03/2011

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Γ΄ Εβδομάδα των Νηστειών, με αποκορύφωμα την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλίσεις.

Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 27 Μαρτίου 2011, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προσκάλεσε σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονταν από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως, ήταν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με τη συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος, στην οποία διακόνησαν οι Υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Μητροπολιτικού μας Ναού.

Πριν την ανάγνωση του Αποστόλου, ο Μητροπολίτης μας χειροθέτησε δύο νέους Αναγνώστες, τον κ. Φώτιο Πάσχο, έγγαμο και πατέρα ενός τέκνου, πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και τον κ. Αθανάσιο Πραντζίκο, εργαζόμενο σε ιδιωτική εταιρία.

Με αφορμή την χειροθεσία των νέων Αναγνωστών, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξήγησε στους χριστιανούς τα περί του βαθμού του Αναγνώστου, ενώ τους παρακάλεσε ιδιαιτέρως να προσεύχονται για τους υποψηφίους Κληρικούς της Τοπικής μας Εκκλησίας. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί και στο ζήτημα του «παγώματος» των διορισμών των Κληρικών, αφού ο κ. Πάσχος, όπως είπε, ήδη θα είχε χειροτονηθεί, αλλά η απόφαση αυτή της διοικήσεως άλλαξε τα δεδομένα. Τέλος, τόνισε ότι η μισθοδοσία των Κληρικών παρέχεται από το Κράτος, διότι έλαβε ως αντάλλαγμα και απαλλοτρίωσε τα 4/5 της εκκλησιαστικής περιουσίας που υπήρχε, κατόπιν σχετικών συμβάσεων που κατά καιρούς υπογράφηκαν.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε η σχετική Εγκύκλιος της  Ιεράς Συνόδου περί των Ιερατικών Κλίσεων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού μας Ναού, ο Μητροπολίτης μας παρέθεσε γεύμα στους Αναγνώστες, το οποίο, με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Ενορίας π. Αιμιλιανού Χρήστου, προετοίμασαν οι λαϊκοί συνεργάτες –κύριοι και κυρίες- της Ενορίας, μετά το τέλος του οποίου διένειμε στα παιδιά ως αναμνηστικό δώρο το κείμενο του κατά Λουκάν Ιερού Ευαγγελίου, με εξήγηση των δυσνόητων λέξεων.