Έντονη δυσφορία μητροπολιτών από την αναφορά του αρχιεπισκόπου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Οι ιεράρχες είχαν καθίσει στα έδρανά τους και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε ξεκινήσει την ομιλία του. Όλα κυλούσαν ομαλά, όταν ο μακαριώτατος σε μια αποστροφή του λόγου του  ανέφερε:

«Πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει».

Κάποιοι από το αρχιερατικό ακροατήριο, ουδέν αντελήφθησαν, αλλά κάποιοι άλλοι ανασηκώθηκαν.

Η αναφορά αυτή του αρχιεπισκόπου θα περνούσε ασχολίαστη αν τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, δεν την αναδείκνυαν. Και φυσικά εκείνο που είχε δημοσιογραφική αξία ήταν η παράγραφος που παραθέσαμε ανωτέρω.

 

«Ζουν στον κόσμο τους» είπε στην ουσία ο μακαριώτατος για κάποιους ιεράρχες και όπως είπε κάποιο μέλος της ιεραρχίας, «είχα την εντύπωση ότι τελειώνοντας την ομιλία του, ο Πρώτος, θα μας μοίραζε και ξυπνητήρι».

Όταν λοιπόν οι ιεράρχες είδαν ότι η πλειονότητα των ΜΜΕ είχε σταθεί σε αυτή την αναφορά του αρχιεπισκόπου, δεν αισθάνθηκαν όμορφα.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου υπήρχε έντονη δυσφορία από μερίδα ιεραρχών. Μάλιστα το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση από κάποιους. Ο αρχιεπίσκοπος τους άκουσε αλλά μέχρις εκεί. Προφανώς η δυσφορία κάποιων ιεραρχών δεν άλλαξε την άποψη του αρχιεπισκόπου.

 

Πάντως η αλήθεια είναι, αν εξαιρέσει κανείς δύο-τρεις ιεράρχες, ότι οι μητροπολίτες δεν ζουν στον κόσμο τους, αλλά στον ίδιο σκληρό κόσμο που ζει και το ποίμνιό τους. Το αποδεικνύει η έντονη κοινωνική δράση των μητροπόλεών τους. Προφανώς ο αρχιεπίσκοπος στην προσπάθειά του να έρθει πιο κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό, να αδίκησε τους μητροπολίτες. Όμως ποτέ δεν είναι αργά να επανορθώσει.