"Η νέα εποχή μας οδηγεί σε μια σχιζοφρένεια"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2012

Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των ευσεβών Χριστιανών της Αθήνας, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως των Αθηνών, στον ομώνυμο ιερό ναό στο Κολωνάκι.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Σεβ.Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ευρισκόμενος τις ημέρες αυτές στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάζι του συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Μαραθώνος κ. Μελίτων και Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

Ο κ. Διονύσιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την ευκαιρία που του έδωσε να λειτουργήσει στο εορτάζοντα ιερό ναό καθώς και τους συλλειτουργούς για την τιμή να συμμετάσχουν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Στο πύρινο θείο κήρυγμά του ο κ. Διονύσιος κάλεσε τους πιστούς σε διαρκή ομολογία της πίστεως στη δύσκολη εποχή που ζούμε. "Η τιμή της μνήμης των Αγίων ανέκαθεν συνέβαλε στην πνευματική και ψυχική ενίσχυση των Χριστιανών, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές όπως αυτές που διανύουμε. Ο Χριστός μας δίδαξε "πᾶς ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς". Μας καλεί δηλαδή να αποκαλύψουμε την ιδιότητα του Χριστιανού και να ομολογήσουμε Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα. Μια τέτοια ομολογία πίστεως είναι διδακτική.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του ομολογητή Αγίου Διονυσίου "της θύραθεν σοφίας και της κατά Θεόν χάριτος. O άνθρωπος των θεολογικών διδασκαλιών και που κατέχοντας τη νομική επιστήμη, μπορεί μέσα από την αγάπη να ομολογεί ότι κανείς δε σώζεται εξ΄ έργων νόμου αλλά εξ' έργων που προσελκύουν την χάρη του Θεού. Και αυτά τα έργα πράττονται μέσω της ταπεινότητας, μέσω της ασκήσεως των αρετών και μέσω της γενικής ομολογίας περί Θεού. Ο Απόστολος Παύλος τον ξεχώρισε και τον πήρε κοντά του και τον έδωσε να γίνει ο πνευματικός ηγέτης και συνιδρυτής της Εκκλησίας. Ο Άγιος Διονύσιος είναι το καύχημα και το ε ί ν α ι της πόλης των Αθηναίων. Ότι μοναδικότερο έχει να επιδείξει αυτή η πόλη.

Έκλεισε λέγοντας πως "Αυτές τις δύσκολες ημέρες που διερχόμαστε και αγωνιζόμαστε να βρούμε διέξοδα, το μήνυμα της Εκκλησίας είναι ένα. Θυμηθείτε τον μέγα ομολογητή Άγιο Διονύσιο για να προσπερνάτε τις ανάγκες και τις θλίψεις στη ζωή σας, εστηριγμένοι στον Αναστάντα Κύριό μας. Πολλές φορές μας καταλαμβάνει η απογοήτευση και η απαισιοδοξία διότι έχουμε προσκοληθεί στα υλικά αγαθά και τα αξιώματα. Η νέα εποχή μας οδηγεί σε μια σχιζοφρένεια. Θέλουν αλλιώς να σκεφτόμαστε και αλλιώς να ενεργούμε. Αυτά μας έφεραν σε αυτό το κατάντημα. Εμπρός λοιπόν για μια διαρκή ομολογία του ονόματος του Αναστάντος Κυρίου μας.