Ο Ιερός Ναός των δικαστικών και των δικηγόρων της Τριπόλεως

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2012

(π.Ιωάννης Σουρλίγγας) Την Τρίτη 2 και την Τετάρτη  3 Οκτωβρίου 2012, εορτάζει  με κάθε Λαμπρότητα  το Ιερό Εξωκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στη  θέση «Άλσος της Θέμιδος». Το Ιερόν Εξωκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου είναι κτισμένο στην επαρχιακή οδό με κατεύθυνση την  Σίλιμνα,  λίγο έξω από την Τρίπολη, μέσα σε ένα πευκόφυτο πανέμορφο  καταπράσινο περιβάλλον.

Η αγάπη και ο σεβασμός των  Δικαστικών Υπαλλήλων  και των Δικηγόρων της  Τριπόλεως,  προς τον Άγιο Διονύσιο ο οποίος  τυγχάνει  προστάτης και έφορος των Δικαστικών Υπαλλήλων  και των Δικηγόρων, ήταν αρκετά  έτσι ώστε να ανεγερθεί αυτός ο περικαλέστατος πετρόχτιστος Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου καθώς επίσης  σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να έχει αγιογραφηθεί με αριστουργηματικό τρόπο ένα  μεγάλο τμήμα του Ναού, δίνοντας σε εμάς σήμερα, την δυνατότητα να έχουμε ένα απάνεμο λιμάνι, προσευχής για τις ψυχές μας.

 

Ο Πανηγυρικός  Εσπερινός τελέσθηκε την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012, το απόγευμα, προεξάρχοντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τριπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. Βενέδικτου Καρύδη,  συμμετεχόντων των Ιερέων του Μητροπολιτικού  Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως και ιερέων της περιφέρειας.

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, η Εορτή κορυφώνετε με την τέλεση του Όρθρου και εν συνεχεία με την  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Πλήθος κόσμου,  Τριπολίτες, Δικαστικοί  Υπάλληλοι, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Υπάλληλοι του Υποθηκοφυλακείου της Τριπόλεως,   προσέτρεξαν και  έλαβαν την χάρη και την Ευλογία του Αγίου.  

Ο Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης

 

Ο Άγιος Διονύσιος καταγόταν από την Αθήνα. Έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Δομετιανού. Διακρίθηκε  για  τις γνώσεις του, αλλά και τη φιλοσοφική του κατάρτιση.
         Αρχικώς  ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Το κήρυγμα όμως του Αποστόλου Παύλου του και ιδρυτού της εκκλησίας μας,  άγγιξε την παιδευμένη και ευαίσθητη ψυχή με αποτέλεσμα να πιστέψει στον αληθινό Θεό και να οδηγηθεί συντόμως στο μέγα και Άγιο Βάπτισμα. Περνώντας ο καιρός και αναδεικνύοντας τα χαρίσματά του και την χριστιανική του πίστη, αξιώθηκε να διαδεχθεί   στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών τον ευσεβή Ιερόθεο. Επιβραβεύθηκε  από το θεό για τη χριστιανική του δράση και έλαβε ευλογία  με το χάρισμα να επιτελεί     θαύματα, στηρίζοντας έτσι τους αδύναμους και έχοντας ανάγκη συνανθρώπους  του.
         Επισκέφτηκε   πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε το Ιερό Ευαγγέλιο, ερμηνεύοντας παράλληλα τις Ιερές γραφές. Ο Άγιος Διονύσιος συνέγραψε  πλήθους θεολογικών συγγραμμάτων, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν έναν πολύτιμο και βαθυστόχαστο Θεολογικό Θησαυρό. Φτάνοντας  στο Παρίσι συνελήφθη και μετ' ολίγον  αποκεφαλίσθηκε. Μαζί του μαρτύρησαν και δύο μαθητές του, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Ο ηγεμόνας της περιοχής έδωσε εντολή να μη θάψει κανείς τα Άγια Λείψανα των μαρτύρων, όμως κάποιοι χριστιανοί τα περισυνέλεξαν και  τα ενταφίασαν με τιμές.

                  Η Εκκλησιαστική παράδοση μας,  αναφέρει   ότι, ο Άγιος Διονύσιος  την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός και σκοτείνιασε ο ήλιος,  αναφώνησε: «Ή η φύσις αλλοιούται ή θεός πάσχει». Άλλη παράδοση αναφέρει ότι μετά τον αποκεφαλισμό του, ο ίδιος ο ιερομάρτυρας παρέδωσε την αποτμηθείσα τιμία κάρα του στην ευσεβή χριστιανή Κατούλα. Σύμφωνα με ακόμη μεταγενέστερες παραδόσεις, που όμως δεν είναι ευρύτερα αποδεκτές, ο Διονύσιος υπήρξε ο ιδρυτής της Εκκλησίας των Παρισίων κατά την αποστολική εποχή. Μία ακόμη παράδοση, ιδιαίτερα αγαπητή που έχει εγκολπωθεί από την Εκκλησία και εκφράζεται τόσο στην αγιογραφία όσο και στην υμνογραφία, θέλει τον άγιο Διονύσιο να παρίσταται στην Κοίμηση της Παναγίας, μαζί με τους άλλους δύο ιερομάρτυρες Ιερόθεο και Τιμόθεο, μεταφερόμενος από τις νεφέλες που           άρπαξαν      τους           Αποστόλους.
        Η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου  τιμάται κάθε χρόνο στης 3 Οκτωβρίου αλλά εορτάζει  επιπρόσθετα και στις 12 Οκτωβρίουόπου και τιμάται η Σύναξη των εν Αθήναις Αγίων.

 

                                                     + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας