Αγνόησε (;) τους περιοριστικούς όρους ο ηγούμενος Εφραίμ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/09/2012

(ethnos.gr) Στην λίμνη Βιστωνίδα και στο Πόρτο Λάγος, που αποτελούν την καρδιά του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο ηγούμενος Εφραίμ, παραβιάζοντας ουσιαστικά τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί με απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών από τον περασμένο Μάρτιο.

Με την 076/2012 απόφασή του τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Εφετών δέχτηκε μερική άρση των περιοριστικών όρων της αποφυλάκισής του και επέτρεψε στον Εφραίμ να βγαίνει από το Αγιον Ορος, μόνον όμως για ιατρικούς λόγους, προκειμένου να μεταβαίνει σε όποιο νοσοκομείο επιθυμεί και να παραμένει όσο χρειάζεται, μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα υγείας του.

Παρ' όλα αυτά, την περασμένη Κυριακή, ο ηγούμενος βρέθηκε στη λίμνη Βιστωνίδα και στο Πόρτο Λάγος, όπου γιόρταζε η Παναγία Παντάνασσα, η οποία αποτελεί μετόχι της Μονής και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι αποκαλυπτικά για την παρουσία του. Στις 5 το απόγευμα ο Εφραίμ χοροστάτησε μάλιστα στον «πανηγυρικό εσπερινό μετ' αρτοκλασίας» και τις πρωινές ώρες χοροστάτησε επίσης «στην ακολουθία του όρθρου και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία».

Κύκλοι του Αγίου Όρους δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς, όπως σημείωναν, η άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη Μονή Βατοπεδίου έγινε για τον Εφραίμ για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και μετά τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε.