Μητροπολίτης Λαγκαδά: «Ο Σταυρός της Ιωνίας»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/09/2012

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ετέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής υπογραμμίζοντας την αξία της ελευθερίας ως προϋπόθεση της Σωτηρίας.   

Παράλληλα συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης η Εκκλησία μας τιμά και θυμάται έναν άλλο Σταυρό, το Σταυρό της Ιωνίας όπως το χαρακτήρισε. Το Σταυρό της Μικρασιατικής Καταστροφής που έγινε αιτία να εκπατρισθούν από τις πατρογονικές τους πατρίδες ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες και να έλθουν πρόσφυγες καταδιωγμένοι στην μητέρα Ελλάδα. Παρά ταύτα όμως τόνισε ο Ποιμενάρχης μας, έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα πατρώα ήθη, το σέβας, την παράδοση και την αταλάντευτη Χριστιανική τους Πίστη, άσβεστη και αμόλυντη. Έτσι σήμερα θυμόμαστε και μνημονεύουμε όλους εκείνους κληρικούς και λαϊκούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά γέροντες και γερόντισσες που έμειναν εκεί πίσω γεύοντας οδυνηρό και επαίσχυντο  θάνατο μη θέλοντας να προδώσουν τα τίμια και ιερά της φυλής μας και δεν τους λησμονούμε, δεν τους βγάζουμε από την καρδιά μας και το νου μας, αλλά τους έχουμε δίπλα μας αιωνίως παρόντες.

 Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δεήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρουσία των αρχών της πόλης, μετέβησαν στο χώρο του Ηρώου Λαγκαδά, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στην επιμνημόσυνη Δέηση παρέστησαν η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι  του Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, ο ∆ιοικητής της 34ηςΤαξιαρχίας κ. Δήμος Κλειτσίωτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τµήµατος Λαγκαδά, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαγκαδά, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λαγκαδά, εκπρόσωποι των φορέων πολιτισμού και της μαθητειώσης νεολαίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων.