Ο Μητροπολίτης πρώην Μεσογαίας στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/09/2012

Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγυρίστηκε κι εφέτος η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα.

Την παραμονή τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως.

Την κυριώνυμη ημέρα της Πανηγύρεως, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ἑλληνικοῦ, Βούλας, Βουλιαγμένης καὶ Βάρης κ. Παύλου και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στο Θείο Κήρυγμά του ο κ. Παύλος ανέφερε τη σημασία του Τιμίου Σταυρού στη ζωή των Χριστιανών, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το Γεροντικό. Είπε πως "θα πρέπει να βρούμε το δρόμο που περνάει κάτω από τον ίσκιο του Σταυρού και τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει κάθε πιστός Ορθόδοξος, για να βρει τη λύτρωσή του και τη σωτηρία της ψυχής του. Ο Πανσεβάσμιος Σταυρός είναι για κάθε Χριστιανό το ισχύον που με αυτό μονάχα μπορούμε να περάσουμε το πέλαγος της ζωής. Χωρίς τον Ζωοποιό Σταυρό δεν έχει κανένας τη δύναμη να προχωρήσει στη ζωή και να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς και τον Διάβολο. Η Θεία Δύναμη του Σταυρού προέρχεται από το Πανάγιο Αίμα του Εσταυρωμένου που έχυσε για την υπέρ ημών Σωτηρία. Ο νους μας να πηγαίνει στον Γολγοθά. Αν δεν δούμε το Σταυρό σαν κρατήρα και πίδακα νέκταρ και θείου αίματος, δεν έχουμε τις πνευματικές αισθήσεις να καταλάβουμε το νόημα της Σταύρωσης του Κυρίου στη ζωή μας."

Ο Σεβασμιώτατος κύριος Παύλος, ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος Χριστού Σπάτων και Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής π. Ιερόθεο Καλογερόπουλο, καθώς και τον Ποιμενάρχή της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο για την τιμή και την πρόσκληση να τελετουργήσει σήμερα στο Προσκύνημα.

Για το τέλος άφησε τις θερμότερες και εγκαρδιότερες ευχές για τον Μητροπολίτη πρώην Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Αγαθόνικο που είχε τιμή και την ευκαιρία να βρεθούν στο ίδιο Ιερό Βήμα. Τον παρακάλεσε δε να κάνει την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μια συγκινιτική στιγμή για όλους.