Δικαίωση για τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/09/2012

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για  δημοσιογράφο, που καταδικάστηκε ομόφωνα σήμερα το πρωϊ, από το Β΄ Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 25 μηνών χωρίς αναστολή, για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της χρήσης πλαστού εγγράφου, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο Αρχιμ. Ιάκωβος Γιοσάκης.

 

Η υπόθεση αφορούσε στην εκπομπή του καταδικασμένου δημοσιογράφου, «εκ-κεντρικό δελτίο», που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό “Extra Channel” στις 14 Φεβρουαρίου 2005, με την οποία είχε δυσφημίσει τον Αρχιμανδρίτη.

 

Κόλαφος για τον κατηγορούμενο δημοσιογράφο ήταν η πρόταση της Εισαγγελέως του Δικαστηρίου κ. Ελένης Καρκαμπούνα η οποία, ζητώντας την ενοχή του ως και πρωτοδίκως, εξαπέλυσε πυρά εναντίον του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την ανωτέρω εκπομπή του χρησιμοποιώντας πλαστό έγγραφο και αναφέροντας ψευδή γεγονότα στο σύνολό τους, διασύροντας βάναυσα την τιμή και την υπόληψή του Αρχιμ. Ιάκωβου Γιοσάκη, χάριν της τηλεθέασης και του ιδίου προσωπικού του οφέλους.

 

Το Δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, απέρριψε όλες τις ενστάσεις του, τον έκρινε ένοχο ως και πρωτοδίκως και του επέβαλλε την ανωτέρω ποινή των 25 μηνών χωρίς αναστολή, λόγω του βεβαρυμένου ποινικού του μητρώου.

 

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, μετά από έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης ο δημοσιογράφος, ενώ σημειώνεται ότι ο Αρχιμ. Ιάκωβος Γιοσάκης είναι ο μόνος Κληρικός από όλους εκείνους στους οποίους είχε αναφερθεί προσωπικά ο εν λόγω δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας το 2005 σειρά σκανδαλοθηρικών τηλεοπτικών εκπομπών με υποτιθέμενα σκάνδαλα Επισκόπων και Κληρικών της Εκκλησίας μας συνταράσσοντας την κοινή γνώμη, που είχε το θάρρος και την τόλμη να στραφεί εναντίον του. 

 

Όπως τόνισε η  ποινικολόγος κ. Σταυρούλα Ψύρρα, συνήγορος του π. Ιακώβου Γιοσάκη, μετά την ποινική καταδίκη του δημοσιογράφου, αναμένεται και η έκδοση απόφασης από τα Αστικά Δικαστήρια για αποζημίωση του Αρχιμανδρίτη, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την εν λόγω εκπομπή, το σύνολο της οποίας θα εκχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη Μαδαγασκάρης προς ενίσχυση της εκεί Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

 

Για την ίδια υπόθεση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με την υπ’ αριθ. 115/2005 απόφασή του είχε επιληφθεί αυτεπαγγέλτως και επέβαλε διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμο 200.000 ευρώ, στον τηλεοπτικό σταθμό “Extra Channel” , σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται περί υποβαθμισμένων εκπομπών που παρουσίαζε ο καταδικασθείς Σπ. Καρατζαφέρης, με απαξιωτικούς υποτίτλους και προσέγγιση των θιγέντων ζητημάτων, χωρίς την επιβαλλόμενη σοβαρότητα.