Στις φλόγες η εκκλησία και οι καρδιές των πιστών

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/09/2012
(xronos.gr) Μια εκκλησία θησαυρός για το Θρυλόριο Ροδόπης που περιείχε κειμήλια των Ποντίων που τα έφεραν με τον ξεριζωμό στην πατρίδα και τους συνέδεαν με τις κοιτίδες του πολιτισμού που εγκατέλειψαν βίαια, για άγνωστο λόγο πήρε φωτιά που έγινε αντιληπτή όταν ήδη φούντωσε και εμφανίστηκαν πυκνοί καπνοί από την ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη.
 
Οι κάτοικοι με το που αντιλήφθηκαν το γεγονός χθες το βράδυ στις 8μ.μ. περίπου ειδοποίησαν την πυροσβεστική που έσπευσε με τρία οχήματα από την βιομηχανική περιοχή και τον σταθμό της Κομοτηνής. Πυροσβέστες με μάσκες μπήκαν στο ναό ενώ προηγουμένως ήταν συγκινητική η κίνηση μικρών παιδιών με την παρότρυνση των γονέων τους να μεταφέρουν και με κίνδυνο της ζωής τους κάποια από τα πολύτιμα ιερά σκεύη κι αντικείμενα.  
Στο μικρό περίπτερο της κυρά Ντίνας στην πλατεία του Θρυλορίου βλέπουμε τα δύο ιερά ευαγγέλια με τη χρυσή επένδυση, μεμονωμένα βιβλία από τα ψαλτήρια, υφάσματα χρυσοκέντητα της Αγίας Τράπεζας που η γυναίκα τα φυλά με σεβασμό. Πιο κάτω σ΄ένα στύλο της ΔΕΗ ακουμπισμένος ο ξύλινος σταυρός και ο Χριστός που κρεμάται στην Ανάσταση ενώ σκόρπια βρίσκονται σωσμένες κάποιες εικόνες, ένα μανουάλι. Εκεί σπεύδει αμέσως η πρόεδρος του συλλόγου Κερασούντα και το Γαρς η Χρύσα Μαυρίδου, η Μαρία Καμενίδου αναστατωμένες από την εικόνα της καταστροφής που βιώνουν. Οι κάτοικοι βρίσκονται στην πλατεία του Θρυλορίου και παρακολουθούν βουβοί και σκυθρωποί, συναισθανόμενοι και το βάρος της ηθικής ευθύνης. Αυτά που κουβάλησαν με την προσφυγιά και τον ξεριζωμό από την πατρίδα οι πρόγονοί τους, οι επίγονοι τα βλέπουν να καταστρέφονται…