«Είναι προτεραιότητα της Ελλάδας η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/09/2012

«Είναι προτεραιότητα της Ελλάδας η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημετέρας Παναγιότητας. Θέλουμε, στο εγγύς μέλλον, να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα υπάρχει, εκτιμώντας ότι σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική Πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κινούνται μαζί». Αυτό δήλωσε, πριν από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Φανάρι με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Πριν από τη συνάντηση, πρώτος πήρε τον λόγο ο οικουμενικός πατριάρχης για να πει: «Παρακολουθούμε με αγωνία την κατάσταση στην Ελλάδα και χαιρόμαστε για την έστω και μικρή βελτίωση, δεν θα μπορούσε να είναι γρηγορότερη υπό τα παρούσας συνθήκας, είναι σταθερή αυτή η βελτίωση και ευχόμαστε να πάνε όλα προς το καλό για τον ελληνικό λαό και για την κυβέρνηση και για τον κύριο πρωθυπουργό».

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «το Πατριαρχείο εκπληρώνει την ιστορική και την οικουμενική αποστολή του με κάποιο κύρος και κάποια παρουσία. Και στην τουρκική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και στο εξωτερικό ιδίως, όπου χαίρει εκτιμήσεως και έχει κάποιο σεβαστό κύρος η πρωτόθρονος Εκκλησία μας».

Στη δήλωση που έκανε στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη «εστιάζοντας σε πολύ συγκεκριμένες αναφορές που έχουν να κάνουν με τη σχέση του οικουμενικού θρόνου και της ελληνικής Πολιτείας».

«Παρακολουθούμε με μεγάλο σεβασμό και προσοχή τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα δούμε μαζί, θα αναζητήσουμε λύσεις, ούτως ώστε και η απρόσκοπτη συνέχεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να του δίνει τη δυνατότητα που πραγματικά πρέπει να έχει, αλλά και από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια που γίνεται συνολικά από την ελληνική Πολιτεία το τελευταίο διάστημα, να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» είπε ο υφυπουργός. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα, γίνεται μια συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια όχι μόνο από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση αλλά και από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «παρακολουθούμε, πολύ στενά, με ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις που σας αφορούν και που έχουν να κάνουν με μία μικρή αλλά ουσιαστική αλλαγή στάσης της τουρκικής Πολιτείας απέναντί σας», τονίζοντας πως «εμείς πιστεύουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πραγματικά ο άξονας, ο συνδετικός κρίκος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και του ομογενειακού ελληνισμού. Ο ρόλος σας είναι πολύπλευρος, σημαντικός».

Πηγή: ΑΜΠΕ