Βρεσθένης Θεόκλητος: «Ο ελληνικός κόσμος στηρίζεται στον Χριστό και την Παναγία»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/09/2012

Mε μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε η γέννηση της Θεοτόκου στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας. Το Προσκύνημα αυτό βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων.
Σε μία καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί & με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Συνδέεται με την εφέστια εικόνα του Mεγάλου Σπηλαίου. Mερικοί μοναχοί του Σπηλαίου,προσπαθώντας να διασφαλίσουν την ιερή εικόνα της Θεομήτορος, της γνωστής σε όλους Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, από την μανία των εικονομάχων , φεύγοντας από την I. Mονή, νύχτωσαν κοντά στο χωριό Kλαπατσούνα και διανυκτέρευσαν στην κουφάλα ενός πλατάνου. Aπέθεσαν εκεί με ευλάβεια την Iερή εικόνα κι αποκοιμήθηκαν. Όταν ξημέρωσε κι ετοιμάσθηκαν να φύγουν, βρέθηκαν μπροστά σε ανέκφραστο θαύμα: Παρατήρησαν με δέος κι έκπληξη πως το αρνητικό αντίτυπο της ιερής Eικόνας είχε αποτυπωθεί στο κοίλωμα του πλατάνου κι ήταν περιλουσμένο με άπλετο φως.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος, εκπροσωπόντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιο, συμπαραστατούμενος από πολλούς ιερείς της πειοχής. Πλήθος κόσμου από την περιοχή της Αιγιάλειας και της επαρχίας των Καλαβρύτων προσήλθε για να εναποθέσει στην Παναγία τα προβλήματα, τον πόνο τις καθημερινές μέριμνες της ζωής του αλλά και για την ευχαριστήσει που ως Μητέρα μεριμνά ακατάπαυστα για τα παιδιά της.

Στο θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος με την ρητορική δεινότητα και την αμεσότητα του λόγου του, που πάντοτε αγγίζει δημιουργικά και παρηγορητικά τις καρδιές των πιστών, αναφερόμενος στην Παναγία υπογράμμισε : «Μέσα στην κρίση που περνάμε το μήνυμα που δίδει η Εκκλησία μας είναι ότι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της εποχής θα πρέπει να βάλουμε ξανά σε κάθε επίπεδο της ζωής μας, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην παιδεία, στην πολιτική, και να κάνουμε πράξη, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα, την αλήθεια , το ήθος . Να στρέψουμε τα βλέμματά μας στην Παναγία που εορτάζει σήμερα και να της ζητήσουμε να μεσιτεύσει στον Υιό της να μας ελεήσει και να μας συγχωρήσει για τα λάθη που κάναμε ιδιαίτερα εμείς οι μεγάλοι στο παρελθόν. Να δώσουμε και να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον, το αύριο, την ελπίδα, όχι υλικά αγαθά και στείρες γνώσεις, αλλά ήθος, πολιτισμό, παράδοση, αξίες , ιδανικά, πατρίδα και κυρίως Χριστό. Να μην ξεχνάμε ότι ο ελληνικός κόσμος μας, στηρίχθηκε, γαλουχήθηκε, εμπνεύστηκε, ήκμασε, μεγαλούργησε σε πολύ δύσκολες στιγμές στον Χριστό και την μητέρα Παναγία μας, η οποία ως υπέρμαχος Στρατηγός οδήγησε το έθνος μας στην εθνική και πνευματική παλιγγενεσία του. »

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο τοπικός Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παναγιώτης Δορλής και πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς