Ιερώνυμος-Θεόκλητος: «το τζάμι ήταν ραγισμένο και τώρα έσπασε… »

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/03/2011

«Το τζάμι ήταν ραγισμένο και τώρα έσπασε…», ήταν το σχόλιο ιεράρχη για τις σχέσεις του μητροπολίτη Ιωαννίνων με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο . Οι εντάσεις μεταξύ των δύο εκκλησιαστικών ανδρών μπορεί να μην ήταν συχνές αλλά όταν δημιουργούνταν, ήταν  ιδιαίτερα θορυβώδεις .

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η ΔΙΣ με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στην ΕΚΥΟ. Η θητεία του γενικού διευθυντή της  κ. Αντώνη Ζαμπέλη λήγει και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να ανανεωθεί.  Η συνεργασία του τεχνοκράτη Ζαμπέλη με τον πρόεδρο της ΕΚΥΟ μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, ήταν άριστη. Ίσως τους ένωναν οι γνώσεις τους περί των οικονομικών.

 Η απομάκρυνση του κ. Ζαμπέλη από την ΕΚΥΟ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον 81χρονο μητροπολίτη κ. Θεόκλητο.  Ίσως ο άγιος Ιωαννίνων να ανέμενε από τον αρχιεπίσκοπο διαφορετική αντιμετώπιση  στο θέμα Ζαμπέλη  αλλά η στάση που τήρησε μέχρι σήμερα ο κ. Ιερώνυμος δυσαρέστησε τον κ. Θεόκλητο.  Έτσι ο μητροπολίτης κ. Θεόκλητος αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και εδώ δεν πρέπει να αγνοήσουμε κα την παράμετρο της ηλικίας. Η θέση του προέδρου της ΕΚΥΟ πέρα από υπευθυνότητα απαιτεί και διαρκή εγρήγορση.

Φημολογείται ότι στα χέρια του αρχιεπισκόπου βρίσκεται ήδη επιστολή του κ. Θεόκλητου, η οποία είναι αιχμηρή. Ο κ. Ιερώνυμος δεν πρόκειται να απαντήσει και στο ερώτημα πώς προτίθεται να αντιδράσει  σε αυτές τις εξελίξεις , η απάντηση είναι : ο αρχιεπίσκοπος δεν προτίθεται να ρίξει  «γέφυρα»  στον κ. Θεόκλητο. Οι δρόμοι των δύο ιεραρχών χωρίζουν  οριστικά. Η ΕΚΥΟ αλλάζει διευθυντικά στελέχη.