Μητροπολίτης Καρυστίας: «Η σκέψη της αιωνίου ζωής θα μας αποτρέψει από την αμαρτία»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/08/2012

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο πολιός ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας & Σκύρου κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στο κυριακάτικο κήρυγμά του σε ένα μείζον ζήτημα του Ευαγγελίου που πρέπει όλους μας να απασχολεί. "τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;" Τι δηλαδή πρέπει να κάνουμε ώστε να κληρονομήσουμε την αιώνιον ζωήν;

"Ο νέος του Ευαγγελίου ήταν ένας νέος, πλούσιος, μορφωμένος και όμως τον απασχολούσε ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα και ζητούσε πληροφορίες για το πως θα κληρονομήσει την Αιώνια Βασιλεία. Από μόνο του το γεγονός αυτό ήταν πολύ σπουδαίο κι ενδιαφέρον. Και, παρ όλη τη νεαρή του ηλικία και την οικονομική του κατάσταση, θέτει αυτό το ερώτημα όχι σε κάποιον άλλο διδάσκαλο, αλλά στον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Σε αυτόν που πιστεύει πως θα του δώσει μια απάντηση σωστή και αληθινή στο ερώτημά του."

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως "το ζήτημα της άλλης ζωής είναι ένα θέμα που πάντοτε απασχολούσε σε συζητήσεις. Άλλοτε αμφισβητείται , άλλοτε αρνείται, άλλοτε αμφιβάλεται κατά πόσο υπάρχει ή όχι και σε τι κατάσταση βρισκόμαστε εκεί. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα καθημερινά, ειλικρινή ή δόλια, καλοπροαίρετα ή μη για την άλλη ζωή. Τι είναι η Αιώνια Ζωή; Είναι ζωή. Δεν ούτε ανυπαρξία, ούτε απώλεια, ούτε θάνατος. Είναι ζωή με το πνεύμα και της συνθήκες του ουρανού. Στον ουρανό δεν είμαστε ακίνητοι, έχουμε ζωή, έχουμε κίνηση και δοξολογούμε τον Θεό. Η άλλη ζωή δεν τελειώνει, είναι αιώνια".

Έπεσήμανε ο κύριος Σεραφείμ πως με τη φράση "τι ποιήσας ίνα ζωήν αιώνια κληρονομήσω" μας δημιουργείται ένα αίσθημα χαράς, αγαλλίασης και ασφάλειας. Η Αιώνια Ζωή είναι κληρονομιά και η κληρονομιά είναι δικαίωμά μας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κληρονόμοι και συγκληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού. Ας μας απασχολήσει κι εμάς το ζήτημα της αιώνιας ζωής ανεξαρτήτου ηλικίας που βρισκόμαστε. Η σκέψη της αιωνίου ζωής ανασταλτικά θα μας αποτρέψει από την αμαρτία και θα μας ωθεί στην αρετή.