Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όποιος διακυβεύει την ενότητα είναι καταστροφέας του λαού»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/08/2012

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Μάρτυρος Λαυρεντίου του Αρχιδιακόνου, στο Πήλιο, χοροστάτησε, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό (9/8), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πολλών κληρικών και λαϊκών προσκυνητών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον αληθινό πλούτο της Εκκλησίας «που δεν είναι άλλος από τους πτωχούς, τους αστέγους, τους ασθενείς, τους οποίους ανέκαθεν περιέθαλπε. Σ’ αυτούς διασώζεται το πρόσωπο του ζωντανού Θεού. Αυτό είναι το κήρυγμα της Ορθόδοξης πίστης μας. Ότι στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου συναντάμε και κοινωνούμε την ζωντανή εικόνα του Θεού. Και αυτό, γιατί όλοι οι άνθρωποι, μηδενός εξαιρουμένου, είναι δημιουργήματα του Θεού. Και ο Χριστός μας ήρθε για όλους τους ανθρώπους. Και αυτό το έδειξε όχι μόνο με τη διδασκαλία του, αλλά και με τις πράξεις του. Θαυματούργησε για τον εκατόνταρχο που δεν ήταν Εβραίος. Μίλησε με την «αιρετική» Σαμαρείτιδα και μαζί της διεξήγαγε έναν από τους πιο θεολογικούς και ζωντανούς διαλόγους που διασώζεται μέσα στην Καινή Διαθήκη. Ο Ίδιος μάς έδειξε πώς πρέπει να σέβεται ο ένας το πρόσωπο του άλλου, όταν είπε ότι ήρθε να σώσει τους αμαρτωλούς. Να γιατί πρέπει να παραμείνει ζωντανό και αυθεντικό το κήρυγμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας για τη διάσωση του προσώπου του κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα στη σημερινή τόσο μεταβαλλόμενη περίοδο. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να διακονούμε τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, χωρίς να ξεχωρίζουμε και χωρίς εμείς να γινόμαστε επιλεκτικοί…»

Προσοχή στην ενότητα του λαού

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του τόπου και τόνισε ότι «το μεγάλο μας όπλο είναι η ενότητά μας και η συνοχή του λαού μας. Και όποιος διακυβεύει, με οποιονδήποτε τρόπο, από οποιαδήποτε πλευρά, αυτή τη συνοχή, είναι καταστροφέας αυτού του τόπου, του λαού και της παράδοσής του…»

Ανησυχία για τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής

Κατακλείοντας, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής και στον Εμφύλιο Πόλεμο που διεξάγεται στη Συρία. Παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν είναι η ώρα του μαρτυρίου, αλλά θέλω να σάς καλέσω σε ζωντανή και θερμή προσευχή, γιατί τούτη την ώρα διακυβεύονται ψυχές και άνθρωποι, Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Συρία, όπου γίνεται εμφύλιος πόλεμος. Και δυστυχώς, όπως συμβαίνει πάντοτε, αθώα θύματα είναι άνθρωποι. Αλλά εκεί έχουμε ομόδοξους, Ορθοδόξους που έδωσαν και δίνουν την μαρτυρία της πίστεώς μας σε αυτόν το τόσο ταραγμένο Αραβικό χώρο, αιώνες τώρα. Ας προσευχηθούμε ο Θεός να τους διαφυλάξει από αυτή τη λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου γιατί είναι τραγικές οι εξελίξεις. Και ας έχουμε κατά νου ότι οι Μάρτυρες της πίστεώς μας δεν λείπουν και στην εποχή μας. Και ας προσευχόμαστε γι’ αυτούς. Γιατί πολλοί είναι οι κίνδυνοι και αν η Ευρώπη εφησυχάζει και νομίζει ότι είναι τόσο ασφαλής για το μέλλον της φοβούμαι ότι θα διαψευστεί εάν έγκαιρα δε λάβει μέτρα. Γιατί αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Μέση Ανατολή, αυτό το φαινόμενο που λέγεται φανατισμός Ισλαμισμός και βεβαίως, δεν αφορά όλο το Ισλάμ, αλλά το φανατικό του κομμάτι, εάν δεν το προσέξουν οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου, τότε, αλλοίμονο, νομοτελειακά τα προβλήματα θα φτάσουν και στην καρδιά της Ευρώπης»

Εκ του Γραφείου Τύπου