Χώρο προσευχής απαιτούν οι μουσουλμάνοι στη Θεσσαλονίκη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/08/2012

Αίτημα παραχώρησης χώρου οθωμανικού μνημείου για την προσευχή τους κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού απηύθυναν προς το Δήμο Θεσσαλονίκης, σύλλογοι Ελλήνων μουσουλμάνων.

Επ' αυτού, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως το συγκεκριμένο αίτημα δεν είναι καινούργιο και δεν αφορά μόνο το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν αφορούσε το Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά το Γενί Τζαμί και ότι ο ίδιος δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα δοθεί χώρος λατρείας στους μουσουλμάνους στις 19 Αυγούστου.

«Δεν συζητάμε για το Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά για το Γενί Τζαμί. Υπενθυμίζω ότι το Αλατζά Ιμαρέτ ήταν ορφανοτροφείο και ότι δεν υπήρξε ποτέ τζαμί. Αντίθετα το Γενί Τζαμί ήταν ιδιαίτερος τόπος λατρείας και είχε σημασία για πολλούς λόγους γιατί ήταν τζαμί των Ντονμέδων, δηλαδή των εξισλαμισθέντων Εβραίων» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι η θρησκευτική αυτή γιορτή αποτελεί για τους μουσουλμάνους μια ευκαιρία σύντομης τουριστικής εξόδου.

«Με αυτή τη λογική αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσευχηθούν μια ημέρα θα έχουμε πολλούς επισκέπτες που θα έρθουν να γιορτάσουν τη γιορτή τους και παράλληλα να κάνουν τις διακοπές τους στην πόλη μας» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι οι σημαντικότερες ημέρες του χρόνου για τους μουσουλμάνους είναι το Σεκέρ Μπαϊράμ και το Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Το πρώτο σηματοδοτεί το τέλος του μήνα Ραμαζάν (μήνας νηστείας για τους μουσουλμάνους), κατά το σεληνιακό ημερολόγιο, ενώ το δεύτερο, που ονομάζεται και γιορτή της θυσίας, εορτάζεται περίπου 70 ημέρες αργότερα. Φέτος, ο τριήμερος εορτασμός του Σεκέρ Μπαϊράμ ξεκινά στις 19 Αυγούστου.

(ethnos.gr)