Στίχους του Σεφέρη απήγγειλε ο νέος μητροπολίτης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/03/2011

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι η χειροτονία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου (φωτο αριστερά). Ο νέος μητροπολίτης στην ομιλία του απήγγειλε στίχους του Γιώργου Σεφέρη. 

Στη χειροτονία παρέστησαν ο  αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Γεωργίας και Κύπρου, εκπρόσωποι Αγιορείτικων Μονών, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής, της Συροϊακωβιτικης και της Αρμενικής Εκκλησίας, και πλήθος προσκυνητών.

    Ο χειροτονηθείς Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, μέχρι σήμερα αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μίλησε για την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος και τον χειροτόνησε και στην τρίτη βαθμίδα της ιεροσύνης, εξηγώντας την γνώση και τη εμπειρία που απέκτησε στην Πατριαρχική Αυλή υπό την καθοδήγηση του Πατριάρχου.

    Στην χειροτονία παραβρέθηκαν επίσης οι γονείς και τα αδέλφια του, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και την Αλεξανδρέττα.

    Ο νέος Μητροπολίτης Προύσσης κατέληξε τη ομιλία με τους στίχους του ποιητή Γιώργου Σεφέρη γραμμένους με αφορμή επισκέψεων του στην Προύσα.

    «Χτυπώντας μέρα νύχτα την αρμύρα

    κανείς δεν άλλαξε τη μοίρα·

    χτυπώντας το σκοτάδι και το φως

    κανείς δεν άλλαξε το φονικό.

    Αλλά το φως μπορεί να ξαναγίνει·

    απάνω στις βαριές παλάμες

    μπορεί να ξαναπέσουν οι καρποί.

    Μπορεί ν' ανθίσει πάλι το αίμα».