Γερμανός: «Ο ναός είναι καλύτερος απ’ ότι φανταζόμουν»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/11/2017

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

 

Γερμανός: «Ο ναός είναι καλύτερος απ’ ότι φανταζόμουν»

 

Απολογισμός εργασιών από τον εκπρόσωπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Πάνο Διαμαντόπουλο

 

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

 

Με την ολοκλήρωση των αναγκαίων εσωτερικών και εξωτερικών εργασιών την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ο περικαλλής και υπέρλαμπρος Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Πύργου ανοίγει τις Πύλες του και υποδέχεται το χριστεπώνυμο πλήρωμα στην αγκαλιά του.

 

 

«Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου είναι σήμερα καλύτερος απ’ ότι τον φανταζόμουν», δηλώνει αποκλειστικά στην «Πατρίς» ο  μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, με αφορμή τα θυρανοίξια του ιερού ναού την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

 

Γερμανός: «Ο ναός είναι σήμερα καλύτερος»

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: «Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσει στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά θα αρχίσουμε από το Σάββατο με τον Εσπερινό. Την Κυριακή το πρωΐ θα κάνουμε μικρά εγκαίνια γιατί έχει  διασαλευθεί η Αγία Τράπεζα καθώς και οι άλλες δύο των παρεκκλησιών. Ο ιερός ναός είναι τρισυπόστατος: ο κεντρικός ναός είναι του Αγίου Νικολάου, ο άλλος του Αγίου Ελευθερίου και ο τρίτος του Αγίου Διονυσίου.  Επομένως έχουμε τρεις Αγίες Τράπεζες. Όλες λόγω των επισκευών αλλάξανε και θα τις ευλογήσω, θα τις ανακαινίσω  εν μέρει. Θα κάνουμε την πρώτη λειτουργία λοιπόν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και μετά θα παραδοθεί ο ναός μας εις κοινή λατρεία. Σήμερα ο ναός είναι καλύτερος απ’ ότι τον φανταζόμουν. Αυτός ο ναός άντεξε 100 χρόνια, αφού εγκαινιάσθηκε το 1906, επομένως τούτος ο ναός πρέπει να βαστάξει 200 χρόνια. Σεισμούς στον Πύργο θα έχουμε πάντοτε ας τα κατασκευάζουμε πιο γερά τα σπίτια μας, τα κτίριά μας, για να αντέχουν».

 

Σύντομος απολογισμός

Ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού κ. Πάνος Διαμαντόπουλος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρίσκεται από το πρωΐ μέχρι αργά το βράδυ στον ναό, αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του και μας ενημέρωσε για τις εργασίες που έχουν γίνει στο ναό και όχι μόνο. Ο κ. Διαμαντόπουλος μας είπε:

«Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πύργου κηρύχθηκε μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. επί τη βάση της μοναδικότητάς του ως μοναδικής τρίκλιτης βασιλικής άνευ τρούλου, εμβαδού των 1000 τ.μ., με ποικίλα νεοκλασικά στοιχεία εξωτερικά και εσωτερικά, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Τον 19ο αιώνα ο Ναός του Αγίου Νικολάου ήταν μια ξύλινη κατασκευή, η οποία το έτος 1885 καταστράφηκε από σεισμό.

Η ανακατασκευή του ξεκίνησε τον Μάιο του 1889 από ειδικούς μαρμαροτεχνίτες και λιθοξόους από τις Σποράδες και αποπερατώθηκε με δωρεά τεσσάρων χιλιάδων δραχμών του Δήμου Λετρίνων το έτος 1904. Τελικά ο Ναός εγκαινιάσθηκε στις 10-11-1906 παρουσία του τότε Μητροπολίτη Ηλείας κυρού Δαμασκηνού. Από τότε έως σήμερα δεν είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες επισκευής- αποκατάστασης του Ιερού Ναού. Η πάροδος των ετών και κυρίως οι ζημιές του εγκέλαδου του 1993 και του 2008 που χτύπησαν την πόλη μας, είχαν ως αποτέλεσμα ο Ναός να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και συγκεκριμένα το αέτωμα του Ιερού να καταρρεύσει στον πεζόδρομο της οδού Αυγούστου Καπογιάννη, τα καμπαναριά να αποκολληθούν από τον κυρίως φέροντα οργανισμό και να φέρουν σοβαρές ρωγμές, οι εξωτερικές γωνίες του Ναού να έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές. Συνεπεία αυτών των καταστροφών το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού αποφάσισε το έτος 2008 την εκπόνηση και ολοκλήρωση αρχιτεκτονικής, στατικής και μηχανολογικής μελέτης για την επισκευή και ανακατασκευή του Ιερού Ναού».

Το πραγματικό κόστος

Και ο κ. Διαμαντόπουλος συνεχίζει:

«Το έτος 2013 ο συντοπίτης μας βουλευτής Ηλείας Κωνσταντίνος Τζαβάρας από τη θέση του ως Υπουργός Πολιτισμού προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την κήρυξη του Ναού ως διατηρητέο μνημείο των νεοτέρων χρόνων. Και πράγματι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με τελικό προϋπολογισμό 3.900.000 ευρώ. Το πραγματικό κόστος ανήλθε σε περίπου 2.000.000 ευρώ με τη δαπάνη  του ΦΠΑ και αφαιρουμένης της έκπτωσης του αναδόχου. Ύστερα από 125 χρόνια ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες επισκευής και ανακατασκευής του Ναού.».

Οι εργασίες που έγιναν

Ο κ. Διαμαντόπουλος θεωρεί αναγκαίο να αναφερθεί στις κυριότερες εργασίες που έγιναν στο ναό γιατί «ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει», όπως χαρακτηριστικά μας λέει:

«Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου έκλεισε τον Φεβρουάριο 2014 και η ανάδοχος εταιρία ξεκίνησε τις εργασίες της, οι οποίες εν περιλήψει αφορούν: Αφαίρεση, αποκόμιση και μεταφορά των υλικών που βρίσκονταν εντός του Ναού και φύλαξη σε χώρο του Ιερού Ναού, καθαίρεση των επιχρισμάτων εντός και εκτός του Ιερού Ναού, εργασίες αρμολογήματος των πέτρινων στοιχείων των τοίχων, εργασίες χημικής βλίτρωσης όλων των τοιχίων, ενέσεις τσιμέντου στα τοιχία και στα υποστυλώματα, εργασίες και τοποθέτηση οπλισμένου επιχρίσματος σε όλα τα κάθετα κα οριζόντια στοιχεία. Γενική ανακατασκευή των καμπαναριών και του γυναικωνίτη, αποξήλωση και ανακατασκευή της στέγης, εργασίες ανακατασκευής κορνιζών και τραβηχτών επιχρισμάτων, εργασίες και τοποθέτηση περιμετρικής δοκού από οπλισμένο σκυρόδεμα και στα τρία κλίτη, τοποθέτηση νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, Τοποθέτηση νέας υδραυλικής εγκατάστασης, τοποθέτηση κλιματισμού (ψύξης- θέρμανσης), εργασίες συντήρησης- επισκευής των μαρμάρινων δαπέδων και μερική ανακατασκευή αυτών σε ποσοστό 50% εντός του Ναού και καθαρισμός των μαρμάρινων στοιχείων στο εξωτερικό του Ιερού Ναού, τοποθέτηση νέας κλίμακας που οδηγεί στους γυναικωνίτες και εν συνεχεία στα καμπαναριά, εργασίες ελαιοχρωματισμών εντός και εκτός του Ιερού Ναού, εργασίες ανακατασκευής επένδυσης μαρμάρου στον Πρόναο (πρόσοψη του Ναού), τοποθέτηση νέων παραθύρων περιμετρικά του Ναού, τοποθέτηση νέων υαλοπινάκων στα παράθυρα, τοποθέτηση εξωτερικού φωτισμού του Ναού.

«Χρήματα του ναού»

«Εκτός των ανωτέρω εργασιών που έλαβαν χώρα με χρηματικά κονδύλια που καλύφθηκαν από το ΕΣΠΑ, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού προέβη και στις ακόλουθες εργασίες με χρήματα του ταμείου του Ιερού Ναού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής: Καθαρισμός των μαρμάρινων στοιχείων εντός του Ιερού Ναού (μαρμάρινο τέμπλο, αναλόγια, άμβωνας, θρόνοι κλπ), καθαρισμός και επισκευή πολυελαίων, καντηλιών και όλων των Ιερών σκευών, συντήρηση των Ιερών Εικόνων, επισκευή και συντήρηση των ξύλινων στοιχείων εντός του Ιερού Ναού, κατασκευή νέων στασιδίων, επισκευή των καθισμάτων, κατασκευή ντουλαπιών, νέο ηχοσύστημα, τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εντός και εκτός του Ιερού Ναού, συντήρηση και επισκευή των παλαιών καμπανών και τοποθέτηση νέων στο δεύτερο κωδωνοστάσιο, χαλιά, νέες απλίκες περιμετρικά στο εσωτερικό του Ναού και νέα φωτιστικά- πολυέλαιοι εντός του Ιερού».

Και ο κ. Διαμαντόπουλος συνεχίζει: «Αφότου αναλάβαμε την ιερή διακονία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου ως εκκλησιαστικοί επίτροποι, διακαής πόθος μας ήταν η ανακαίνιση και η στερέωση του Ναού από τα τραύματα που έφερε, τόσο από το βάθος των χρόνων από την πρώτη κατασκευή του, όσο και από τα πλήγματα που του επέφερε ο εγκέλαδος και θεωρώ ότι το καταφέραμε»

 

Ουσιαστική συμβολή

Ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Πάνος Διαμαντόπουλος θεωρεί αναγκαίο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στο σημερινό τελικό αποτέλεσμα:

 «Σε αυτό το σημείο κύριε Ζαφειρίου,  δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω μέσα από την "Πατρίς" τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό, τον πρώην βουλευτή και εξαίρετο συμπολίτη μας κ Κων/νο Τζαβάρα, τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πατήρ Κων/νο Παπαδημητρίου και ολόκληρο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την αμέριστη εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου προκειμένου να διαχειριστώ εξ ολοκλήρου τη διαχείριση και την επίβλεψη των εργασιών που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό. Ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβολή τους, τους αρχιτέκτονες Διονυσία Πασχαλίνου και  Αναστάσιο Παυλίδη. Ευχαριστώ τους μηχανικούς, μηχαγολόγους, νομικούς, οικονομολόγους που με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους διευκόλυναν και στήριξαν το δύσκολο και σπουδαίο αυτό έργο και ασφαλώς όλους εκείνους τους αφανείς εργαζομένους που εργάσθηκαν φιλότιμα και νυχθημερόν και λυπούμαι που για οικονομία του χώρου δεν είναι εφικτό να αναφέρω το ονοματεπώνυμο εκάστου χωριστά. Όλους αυτούς με ειλικρινή αγάπη και βαθιά εκτίμηση, θερμά τους ευχαριστώ».