Στο Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Κύπρου και ο πρωθυπoυργός της Ουκρανίας

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 18/03/2011

Την Τρίτην, 2αν / 15ην Μαρτίου 2011, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας κ. Mykola Azarov επεσκέφθη μετά της συνοδείας αυτού τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.

Εις την επίσκεψιν και προσκύνησιν αυτού συνηντήθη ενώπιον του Κουβουκλίου του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου μετά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Χριστόφια, συμπληρούντος την επίσκεψιν αυτού εις τον Ναόν της Αναστάσεως και συνοδευομένου υπό της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

Μετά το τέλος της επισκέψεως εν τω Ναώ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας συνοδευόμενος υπό του ξεναγήσαντος αυτόν εν τω Ναώ Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου Γέροντος Αρχιγραμματέως, επεσκέφθη το Πατριαρχείον, ένθα υπεδέχθη και προσεφώνησεν αυτόν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατιάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος δια  της κάτωθι προσφωνήσεως και ετίμησε αυτον δια παρασημοφορήσεως με το παράσημον του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου εις αναγνώρισιν του σεβασμού αυτού προς τον Πανάγιον Τάφον και των προσπαθειών αυτού δι’ ειρήνην και δια την ενότητα του Ουκρανικού λαού.

Μετά την παρασημοφόρησιν συγκεκινημένος ο Πρωθυπουργός, είπεν εις τον Μακαριώτατον:

«Ευχαριστώ Υμάς, Μακαριώτατε, δια την προσγενομένην τιμήν προς το πρόσωπόν μου, αντανακλώσαν και εις όλον τον Ουκρανικόν λαόν. Ευχαριστώ τον Θεόν, ο οποίος με ηξίωσε να επισκεφθώ τους τόπους, εις τους οποίους έζησεν ο Χριστός και να ίδω τον τόπον του Σταυρού και της Αναστάσεως και να ίδω πως αρμονικώς συνυπάρχουν ποικίλαι Χριστιανικαί Κοινότητες. Η επίσκεψις αύτη συμπίπτει εις χρονικήν περίοδον, κατά την οποίαν συνταρακτικά γεγονότα συμβαίνουν εις τον κόσμον, ως οι σεισμοί και αι πυρηνικαί εκρήξεις  εις Ιαπωνίαν, αι αναταραχαί παγκοσμίως. Ταύτα είναι γεγονότα, τα οποία απαιτούν τας ηνωμένας ενεργείας πολλών εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων και προ πάντων τας προσευχάς της Εκκλησίας και  Υμών προσωπικώς. Ημείς εις την Ουκρανίαν, μεγάλην χώραν, έχομεν πολλάς εθνότητας, πολλάς ιδεολογίας και πολλάς απόψεις, παρά ταύτα αγωνιζόμεθα δια την ενότητα του Ουκρανικού λαού, εκτιμώντες τας προσπαθείας της Μητρός Εκκλησίας. Ζητούμεν τας προσευχάς Υμών δια την ευημερίαν του Ουκρανικού λαού, την παιδείαν αυτού, εν επίπεδον ζωής αυτού, περιποιούντος τιμήν εις τον άνθρωπον, όπως έδωσεν αυτήν εις ημάς ο Κύριος ημών Ιησούν Χριστός. Ζητούμεν τας προσευχάς Υμών, Μακαριώτατε».

Περαίνων τους λόγους τούτους ο Πρόεδρος, επέδωσεν εις τον Μακαριώτατον εν επίχρυσον αντίγραφον ενός παραδοσιακού Σκυθικού περιδεραίου.

Επί τούτοις ο Μακαριώτατος επέδωσε τω Πρωθυπουργώ και τοις συνεργάταις αυτού το βιβλίον του κ. Βοκοτοπούλου περί των εικονογραφημένων χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης και το βιβλίον του κ. Δημητρακοπούλου περί του τόπου του Βαπτίσματος του Κυρίου και Ιεροσολυμιτικάς ευλογίας, δώρον δε τω συνοδώ αυτού κ. Feldmann.