«Ποιές είναι οι αποδοχές σας σεβασμιώτατε;»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/07/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και ιστολόγια, το τελευταίο διάστημα, συχνά-πυκνά αναφέρεται ότι οι αποδοχές ενός αρχιερέα αγγίζουν το ποσό των 4.500 με 5.000 ευρώ!

 

Δεν διευκρινίζεται βέβαια αν το ποσό αυτό είναι καθαρές ή μικτές αποδοχές, αλλά όπως και να έχει, αν είναι έτσι, το ποσό αυτό αποτελεί για την εποχή μας πρόκληση.

 

Το «ierovima» επικοινώνησε με τον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ και ζήτησε να πληροφορηθεί ποιός είναι ο μισθός του και κατά συνέπεια οι αποδοχές των αρχιερέων. Είναι 4.000 ή 5.000 ευρώ;

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Σύρου, συμπληρώνει 35 χρόνια στο Δημόσιο δηλαδή βρίσκεται στην ανώτατη μισθολογική κλίμακα.

 

Ο κ. Δωρόθεος, δέχθηκε να μας απαντήσει και να μας λύσει την απορία.

 

«Για τον μήνα Ιούνιο έλαβα το ποσό των 1949,08 ευρώ ως καθαρές αποδοχές, ενώ 2.534, 97 ευρώ είναι οι μικτές. Αυτή είναι η αλήθεια και μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει και από την ΔΟΥ στην οποία ανήκω. Τα περί 4 και 5.000 ευρώ είναι εκ του πονηρού».

 

Τα ίδια χρήματα κατά τι αυξημένα λαμβάνει και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ενώ κατά τι μειωμένες είναι οι αποδοχές μητροπολιτών με μικρότερη προϋπηρεσία στο Δημόσιο. Το επόμενο διάστημα οι αποδοχές των αρχιερέων θα μειωθούν κατά 12%.

Στη συνομιλία μας ο μητροπολίτης Σύρου τόνισε ακόμη ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μειώνονται οι αποδοχές των ιερέων οι οποίοι στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης.

 

Αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν όλες οι μητροπόλεις ενισχύουν οικονομικά (έστω και με ένα μικρό ποσό)τους ιερείς τους και ειδικά εκείνους που έχουν παιδιά, αφού οι μισθοί τους είναι μισθοί πείνας.