Το μνημόσυνο του μοναχού Γέροντος Παϊσίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/07/2012

Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου

Σε κλίμα κατάνυξης και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου, τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, το μνημόσυνο του μοναχού Γέροντος Παϊσίου.

Την Θεία Λειτουργεία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καρσιώτης, ο οποίος στο τέλος του μνημοσύνου είπε πως "αναρωτιέμαι αν Γέροντες όπως ο π. Παϊσιος, άνθρωπος που έφτασε σε μέγιστο πνευματικό επίπεδο, άνθρωπος που έφτασε σε επίπεδο αγιότητας, αν χρειάζετε επιμνημόσυνη δέηση. Κι όμως η αλήθεια είναι πως όλοι οι κεκοιμημένοι, ανεξαρτητως πνευματικού επιπέδου που έζησαν, χρειάζονται την δέηση και τις προσευχές, καθώς αγιάζουν περισσότερο."

Ο π. Νεκτάριος επεσήμανε πως "το μεγάλο όπλο του Γέροντα Παϊσιου ήταν η αδιάλειπτη και αδιάκοπη προσευχή, πράγμα που έκανε πάντα για όλο τον κόσμο. Συνεχώς δεχόταν και άκουγε τον πόνο, τις λύπες και τις δοκιμασίες που ταλαιπωρούσαν τον κόσμο και προσευχόταν με θέρμη για την ανακούφιση και την παρηγοριά τους. Έβαζε πρώτα τους άλλους και τελευταίο τον εαυτό του. Και αυτός που θέλει να λέγεται σωστός χριστιανός, πρέπει να βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, να τον κατανοεί, να τον συμπονά και να τον παρηγορεί. Αυτός που σκέπτεται πρώτα τον συνάνθρωπο και τελευταία τον εαυτό του, τσάκιζει τον εγωισμό και τη φιλαυτία και γεμίζει με φιλανθρωπία και φιλοθεϊα."