Ιεράρχης αρνείται να κηδέψει αρχιμαφιόζο

Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 05/07/2012

Ο αρχιεπίσκοπος του Ακράγαντα της Σικελίας, Φραντσέσκο Μοντενέγκρο να μην επιτρέψει να τελεσθεί η κηδεία του φερόμενου ως μαφιόζου Τζουσέπε Λο Μάσκολο, στην τοπική εκκλησία του Τιμιότατου Σταυρού.
Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο καθολικός κλήρος της νότιας Ιταλίας, λαμβάνει αποστάσεις, με θεαματικό τρόπο, από εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο ιερέας της εκκλησίας, έδωσε, μόνο, την ευλογία του στο φέρετρο, χωρίς όμως να ψάλλει την καθολική νεκρώσιμη ακολουθία.Ο Λο Μάσκολο, πριν μια μόλις εβδομάδα, είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι κατείχε ηγετική θέση στην μαφιόζικη φατρία Σικουλιάνα. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ήταν το «νούμερο δυο» της φατρίας, δεξί χέρι του αρχηγού της, Αντονίνο Γκαλιάνο.
«Η συγκεκριμένη επιλογή δεν ήταν εύκολη, συνδέεται με πολυσύνθετες ανθρώπινες και ηθικές παραμέτρους. Για τον λόγο αυτό, ακριβώς, θέλουμε να εκφράσουμε όλη μας την εκτίμηση και την υποστήριξη προς το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου», δηλώνει η πρόεδρος του συνεταιρισμού για την Νομιμότητα και την Ανάπτυξη, με έδρα τον Ακράγαντα, Μαριαγκράτσια Μπραντάρα.
Την περασμένη Κυριακή, ο αρχιεπίσκοπος Μοντενέγκρο, επ' ευκαιρία των εορτασμών του πολιούχου Σαν Καλότζερο, είχε αναφερθεί στο "ανάθεμα" του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' εναντίον των μαφιόζων.
Στις 9 Μαΐου του 1993, ο Πολωνός ποντίφικας σε ομιλία του στην Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα, απευθυνόμενος στα μέλη της μαφίας, είχε τονίσει με έμφαση «εν ονόματι του Χριστού, απευθύνομαι στους υπαίτιους και τους υπεύθυνους: μετανοήστε. Θα έλθει, μια μέρα, η κρίση του Θεού».

Πηγή: ΑΠΕ