Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Μαθημάτων από την Ι.Μ. Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/07/2012

Την Τρίτη 3 Ιουλίου ε.έ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το τελευταίο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Μαθημάτων των τομέων Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας και Λατρείας, Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Θεόδωρος  Γιάγκου.

Tην προεδρία του πρώτου μέρους του Σεμιναρίου είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. π. Νικόδημος Σκρέττας, ενώ ακούσθηκαν οι εισηγήσεις των α) κ.Τσιρέλη Νικολάου, Δικηγόρου και Μεταπτυχιακόυ Φοιτητή με θέμα «Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων». Το ιστορικό υπόβαθρο της αντικανονικής  αυτοανακήρυξης της αυτοκεφαλίας της», β) της κα Χατζηαναστάση Κυριακής, Υποψήφιας Διδάκτορος με θέμα «Ο μακαριστός Επίσκοπος Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός και η παρέμβασή του στα σύγχρονα λειτουργικά και ομιλητικά προβλήματα», ενώ το πρώτο μέρος έκλεισε με την εισήγηση της κα Μπαλούμη Στυλιανής, Εκπαιδευτικού και Υποψηφίας Διδάκτορος με θέμα «ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και Ορθόδοξη Πίστη».

Κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίας την προεδρία ανέλαβε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ακούσθηκαν οι εισηγήσεις α) του πρωτοπρεσβύτερου π. Χαρίλαου Παπαγεωργίου με θέμα «Η διαμόρφωση του ιερατικού ήθους μέσα από τις εγκυκλίους του Δημητριάδος Χριστοδούλου (1974-1998)», β) της κα Ντύρου Στεφανίας, Υποψηφίας Διδάκτορος με θέμα «Η τελεσιουργία του αγίου Βαπτίσματος ως λειτουργικό θεμέλιο του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος» και γ) του κ. Ματσούκα Μιλτιάδη, Υποψηφίου Διδάκτορος με θέμα «Η ιδιότητα του ρασοφόρου μοναχού. Η επιστολή του Πατριάρχου Αντιοχείας Θεοδώρου Βαλσαμώνος, προς τον μοναχόν Θεοδόσιον χάριν των ρασοφόρων».

Στην ακροτελεύτιο κατακλείδα  του σεμιναρίου  ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και συνεχάρη τους εισηγητές για την καίρια ανάπτυξη των θεμάτων τους και για το άρτιο επίπεδο τους στο χώρο της επιστήμης της Θεολογίας, τονίζοντας ότι το επίπεδο αυτό τους καθιστά σεβαστούς στους θύραθεν συναδέλφους τους. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επήνεσε τους δασκάλους των νέων ανθρώπων αλλά και τους ιδίους για την επιστημονική ετοιμότητα και παρουσία τους. Τόνισε δε, ότι τα ποιμαντικά, λειτουργικά, κοινωνικά και νομοκανονικά ζητήματα είναι πλέον απολύτως απαραίτητο να διερευνώνται και να οδηγούν στη δυνατότητα να υπηρετείται η καταλλαγή ως βίωμα στο Εκκλησιαστικό και Κοινωνικό βίο.

Μετά το πέρας του Σεμιναρίου ακολούθησε δείπνο το ο οποίο παράθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων, στα κτήρια της οποίας στεγάζεται και η  Διεθνής Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».