Συνάντηση μητροπολίτη Λαγκαδά με αποφοίτους συμφοιτητές του

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/07/2012

Την Κυριακή 1 Ιουλίου ε.έ., ημέρα μνήμης των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής - Λαγκαδά Αρχιερατικό  Συλλείτουργο  στο οποίο έλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Αμαντίας (Εκκλησία της Αλβανίας) κ.κ. Ναθαναήλ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης. 

Αξίζει να  σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση αποφοίτων συμφοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. έπειτα από τριάντα χρόνια (έτος αποφοίτησης 1982). Ανάμεσα στους απόφοιτους βρισκόταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαντίας κ.κ. Ναθαναήλ, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Ιεροκήρυξ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης και πλειάδα αξιόλογων λειτουργών της εκπαίδευσης και της μαχόμενης στα σχολεία Θεολογίας.

 

Το κήρυγμα της ημέρας εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. π Νικόδημος Σκρέττας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μηνύματα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής τονίζοντας την κίνηση της ψυχής του εκατόνταρχου προς τον Κύριο, ενός ανθρώπου με εξουσία , με αξία μέσα στην Ρωμαϊκή διοίκηση και στρατό, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης και μακράν του Θεού και όμως αυτός βρήκε τον δρόμο για τον Χριστό και ο Κύριος του απαντάει λέγοντάς του «έρχομαι στο σπίτι σου». Ο εκατόνταρχος με βαθειά ταπείνωση και συναίσθηση δηλώνει ότι είναι ανάξιος να έρθει ο Κύριος στην στέγη του σπιτιού μου. Ο Κύριος επιβραβεύει  αυτήν την ταπεινοφροσύνη του Εκατόνταρχου, χαρίζει στον δούλου του ο οποίος ήταν παραλυτικός την θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι η πίστη είναι πέρα από όρια, σχήματα και ανθρώπινες προϋποθέσεις. Η πίστη ανάγει τον άνθρωπο στον Θεό και δίδει τη δυνατότητα της Θαυματουργίας. Οδηγεί τελικά στην αγάπη. Μέσα από αυτή την πίστη, την οποία επαινεί ο Χριστός στον ειδωλολάτρη και μισητό  άνθρωπο για τους Ιουδαίους  την εποχή εκείνη, τον αποστέλλει στην οικία του και ολοκληρώνεται η θαυματουργία. Αυτό σημαίνει ότι ο Κύριος μας καλεί να πορευθούμε τον δρόμο της Ελευθερίας, να υπερβούμε του φόβους μας, γιατί μόνο μέσα από την αγάπη μπορούμε να υπερβούμε την δουλεία του φόβου και να αναχθούμε στην ελευθερία της αγάπης Του.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, καλωσόρισε τους παλαιούς συμφοιτητές του στην Ιερά Μητρόπολη μας, αναφέρθηκε στην συγκινητική στιγμή της επανασυνδέσεώς τους μετά από τριάντα χρόνια και εξέφρασε την χαρά του για το αντάμωμα αυτό, ενώ παράλληλα κήρυξε  και την έναρξη των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Πολιούχου και Προστάτιδος της περιοχής μας Αγίας Παρασκευής και την πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όλοι οι παλαιοί συμφοιτηταί  αναπόλεσαν μέρες παλιές  και συζήτησαν με αγάπη και μνήμη αγαθή για τα χρόνια εκείνα στο Πανεπιστήμιο, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στα γραφεία και τους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και την Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως μας, προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Κυράννης και της Αγίας Ακυλίνης-Αγγελίνης στην Όσσα και επισκεφθήκανε τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος». Στο τέλος παρακάθισαν σε γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων.