Ποινή της αργίας στους δύο ιερείς από τον μητροπολίτη Κύριλλο – Σε επιτελική θέση υπηρετούσε ο ένας, με …παρελθόν ο δεύτερος

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/06/2012

(ΕΘΝΟΣ-Μαρία Ριτζαλέου) Τρίτο σκάνδαλο με ιερωμένους αποκαλύφθηκε στα Φάρσαλα Λάρισας. Μετά τις δωρεές-μαϊμού και το κύκλωμα τοκογλυφίας με πρωταγωνιστές ιερωμένους, δύο ιερείς εμπλέκονται σε μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους 690.000 ευρώ -μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012-, ο ένας μάλιστα είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο ως μέλος κυκλώματος τοκογλυφίας το οποίο και εξαρθρώθηκε.

Όπως προκύπτει, οι δύο παπάδες πλαστογραφούσαν τα παραστατικά μισθοδοσίας των ιερέων της περιοχής, η οποία γίνεται από δημόσιο ταμείο, ως αρμόδιοι σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και εισέπρατταν μεγαλύτερα από αυτά που δικαιούνταν. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 υπεξαίρεσαν με τον τρόπο αυτό 690.000 ευρώ, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δύο ιερείς, ηλικίας 36 και 38 χρόνων, οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Λάρισας με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, της απάτης, της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Ο πρώτος υπηρετούσε πέρσι τον Μάιο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όταν συνελήφθη σε κύκλωμα τοκογλυφίας, μαζί με έναν άλλο ιερέα και μεσάζοντες δύο 28χρονους, έναν Αλβανό και έναν αθίγγανο.

Ο 38χρονος, που συνελήφθη προχθές για την υπεξαίρεση, υπηρετούσε στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής στα Φάρσαλα και μάλιστα σε επιτελική θέση.

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για τη μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, που δεν επέβαλε πειθαρχικές κυρώσεις στον 36χρονο ιερέα, όταν συνελήφθη πέρσι για το κύκλωμα τοκογλυφίας, αλλά και για τους υπαλλήλους της εφορίας Φαρσάλων, που ανακάλυψαν μόλις πριν από 15 μέρες την υπεξαίρεση.

Με χθεσινή του απόφαση ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, κ. Κύριλλος, επέβαλε στους δύο συλληφθέντες ιερείς την ποινή της αργίας από κάθε ιεροπραξία και ανέθεσε σε αρμόδιο εκκλησιαστικό ανακριτή τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, ταξίαρχο Συμεών Οφείδη, η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από 15 μέρες όταν στελέχη της εφορίας ενημέρωσαν την ασφάλεια Λάρισας πως υπήρχαν ύποπτες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στα αναγραφόμενα ποσά των μισθοδοτικών καταστάσεων των ιερέων της περιοχής.

Οι δύο ιερείς, που ήταν αρμόδιοι για τη διαχείριση της μισθοδοσίας, κατέθεσαν στην εφορία την κατάσταση των ιερέων για την καταβολή του επιδόματος αδείας των ιερέων και αντί του ορθού ποσού 8.864 ευρώ, η κατάσταση ήταν πλαστογραφημένη και εμφάνιζε ποσό 28.864 ευρώ.

Σε συνεννόηση με την ασφάλεια οι εφοριακοί ενέκριναν το ποσό και όταν οι δύο ιερείς πήγαν στην τράπεζα να εισπράξουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους ιερείς και να κρατήσουν τις 20.000 ευρώ για τον εαυτό τους, επενέβησαν οι αστυνομικοί και τους συνέλαβαν.

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν ακόμη μία προσωπική σφραγίδα του 38χρονου ιερέα και μία σφραγίδα της μητρόπολης, ενώ σε έρευνα στο σπίτι του 36χρονου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πρωτότυπων αποδείξεων.

Θηριώδη τζιπ και πολυτελείς κατοικίες
Χωρίς τέλος οι καταγγελίες για προκλητική ζωή

Τα ιερά σκάνδαλα στα Φάρσαλα δεν παίρνουν τέλος και οι καταγγελίες κατοίκων και φορέων για παράνομο πλουτισμό και χλιδάτη ζωή ιερέων πυκνώνουν.

Χρυσά μανικετόκουμπα, ζωή που δεν αρμόζει σε ιερείς, με τζιπ, πολυτελή σπίτια και εξοχικά, είναι η εικόνα που περιγράφεται για ιερείς οι οποίοι διακονούν στην περιοχή, ενώ η υπόθεση με τον ιερέα-τοκογλύφο πέρσι τον Μάιο προκάλεσε σοκ.

Σύμφωνα με την καταγγελία 51χρονου ιερέα, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της μητέρας του δανείστηκε από 28χρονο Αλβανό 10.000 ευρώ, εκδίδοντας συναλλαγματικές ύψους 37.000 ευρώ.

Οταν ο Αλβανός και ο αθίγγανος συνεργάτης του άρχισαν να τον απειλούν και να τον πιέζουν για εξόφληση του χρέους, ο ιερέας απευθύνθηκε στην Αστυνομία και οι δύο δράστες συνελήφθησαν και αποκάλυψαν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό του 35χρονου ιερέα (που συνελήφθη και προχθές για την υπεξαίρεση) και ενός άλλου ιερέα 49 χρόνων που λειτουργούσε στο Βασιλί.

Στο αρχείο μπήκε ωστόσο μία άλλη σοβαρή υπόθεση με ιερείς και εικονικές δωρεές στα Φάρσαλα, που αποκαλύφθηκε στο τέλος του 2010.

Επιχειρηματίες και βιομήχανοι φέρεται να έκαναν μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής, με σκοπό να πετύχουν φοροαπαλλαγές και τα ανταλλάγματα για τους ιερείς έφταναν στο 10-15% του συνολικού ποσού της δήθεν δωρεάς. Σε πρώτη φάση τέθηκαν σε προσωρινή αργία δύο ιερείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε δωρεά σε εκκλησία ύψους 40.000 ευρώ, αλλά το ποσό ουδέποτε εντοπίστηκε.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ