Ι.Μ.Σπάρτης: Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/10/2017

Με την παρουσία των καθηγητών και των μαθητών της Σχολής βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, τελέστηκε την 9η Οκτωβρίου ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο με την παρουσία κληρικών της τοπικής εκκλησίας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο υπεύθυνος της Σχολής κ. Παναγιώτης Χρόνης, καθηγητής μουσικολόγος και πρωτοψάλτης, καλωσόρισε γονείς και μαθητές στις νέες βελτιωμένες και σύγχρονες εγκαταστάσεις στις οποίες θα λειτουργεί η Σχολή.

Ακόμα αναφέρθηκε εν συντομία στις δραστηριότητες της περυσινής χρονιάς, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος σε σχέση και με την βυζαντινή ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Ντόβολος, φιλόλογος και πρωτοψάλτης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της μετάδοσης της ψαλτικής τέχνης, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει καθαγιαστεί από μεγάλα πνευματικά αναστήματα. Ακόμα, και με την ιδιότητα του Διευθυντή της Σχολής, αναφέρθηκε στους στόχους της νέας χρονιάς δηλώνοντας ικανοποιημένος από την αθρόα προσέλευση και συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στη σχέση απόδοσης των ύμνων με την πνευματική κατάσταση του ιεροψάλτη.

Ακόμα εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στους υπευθύνους της Σχολής λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήδη έχουν δώσει άριστα δείγματα γραφής, όντας άριστοι κατηρτισμένοι θεωρητικά και πρακτικά.

Επίσης τόνισε ότι η Μητρόπολη θα σταθεί αρωγός και θα στηρίξει όλους εκείνους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν ακόμα και αυτή την ελάχιστη συνδρομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Κλείνοντας πρόσθεσε πως είναι χρέος της εκκλησίας να επανδρώσει τα αναλόγιά της με καλούς ιεροψάλτες, οι οποίοι ως εκπρόσωποι του λαού θα αποδίδουν ορθά το νόημα των λειτουργικών κειμένων. Τέλος, αγίασε όλους τους παρευρισκομένους ευχόμενος υγεία και κατά Θεόν προκοπή.

Αρχείο Ειδήσεων
<Φεβρουάριος 2018>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣάΚυ
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάντε click ΕΔΩ για να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Εορτολόγιο

Σήμερα 25/02/2018 γιορτάζουν:

Κυριακή της Ορθοδοξίας, Λωξάνδρα, Λωξάντρα, Ρηγίνος, Ρηγίνη, Ρηγίνα, Ρεγίνα, Ρεγγίνα, Ρήγας, Ρήγισσα, Ρηγούλα, Ρηγίλη, Ρήγω, Ρήγος, Ρωξάνη, Ρωξάνα, Ταράσιος, Ταράσης, Ταρσή, Ταρσώ, Ταρασία, Ταρσίτσα, Ορθοδόξης, Δόξης, Δοξάκης, Ορθοδοξία, Δόξα, Ορθούλα, Αξια, Αξιος

Πηγή: www.eortologio.gr